20.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomeRegionaalWetsvoorstel PVV: Nederlanders voorrang op sociale huurwoning

Wetsvoorstel PVV: Nederlanders voorrang op sociale huurwoning

Regionaal – De PVV heeft een wetsvoorstel gemaakt die het mogelijk moet maken dat Nederlanders voorrang krijgen op een sociale huurwoning. Volgens de oppositiepartij worden Nederlanders gediscrimineerd op de sociale huurmarkt en krijgen statushouders vaker voorrang bij het toewijzen van huurhuizen.”Het wordt de hoogste tijd dat de Nederlanders voorrang krijgen bij de toewijzing van een woning.”, schrijft de partij.

Het wetsvoorstel komt uit de pen van PVV-Kamerlid Alexander Kops. Hij stelt dat Nederlanders meestal niet met urgentie een woning kunnen krijgen. “Nog altijd worden er massaal sociale huurwoningen weggegeven aan statushouders met voorrang. En dat terwijl Nederlanders jarenlang op de wachtlijst moeten staan.”, zegt Kops in een filmpje op social media.

Kops verwijst naar de wachtlijsten voor Nederlanders. “En de gevolgen zijn schrijnend. Nederlanders die van ellende in hun auto moeten slapen. Die van camping naar camping trekken.” Volgens Kops kan het zo niet langer. “Het wordt de hoogste tijd dat we de Nederlanders eens voorrang geven.”

Het woningtekort is immens, zegt de partij. “In 2021 waren er 279.000 woningen te weinig (3,5% van de woningvoorraad) In 2022 is het tekort opgelopen naar 314.000 woningen (3,9% van de woningvoorraad) Het hebben van een dak boven je hoofd is allang niet meer vanzelfsprekend. De woningnood is een wooncrisis geworden. De overheid heeft keihard gefaald.”

“Met deze wet komt er een einde aan discriminatie van Nederlanders op de woningmarkt”, zegt PVV-leider Geert Wilders op sociale media. De partij vindt namelijk dat de wachtlijsten daardoor onnodig lang zijn.

Het is niet voor het eerst dat de PVV probeert iets te veranderen aan de manier waarop sociale huurwoningen worden verdeeld. In 2021 diende de partij een voorstel in dat minder ver ging dan het huidige: gemeenten zouden geen voorrang meer mogen verlenen aan asielzoekers met een verblijfstatus. Dat voorstel werd in juni vorig jaar door een meerderheid van de Tweede Kamer verworpen.

De cijfers in Purmerend

De taakstelling om statushouders een sociale huurwoning te geven is voor Purmerend gesteld op 111 statushouders voor het eerste half jaar in 2023. De taakstelling voor de tweede helft van verleden jaar was 71 statushouders, terwijl de gemeente Purmerend er 130 gerealiseerd heeft. Hiermee liep de gemeente een eerder tekort in tot ver in de plus in. Vanaf 1 februari gezien moet Purmerend tot halverwege het jaar nog 94 statushouders voorrang bieden op de sociale huurwoningen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.8 ° C
22.8 °
18.9 °
71 %
1.8kmh
6 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.