18.2 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomePurmerendCrisisnoodopvang Baanstee Noord blijft open tot 1 juli 2023

Crisisnoodopvang Baanstee Noord blijft open tot 1 juli 2023

Purmerend – De crisisnoodopvang op de Baanstee Noord blijft open tot 1 juli 2023. Volgens de gemeente heeft het veiligheidsberaad opnieuw een dringend beroep gedaan op de veiligheidsregio’s en gemeenten om de landelijke crisisnoodopvanglocaties tot 1 juli 2023 open te houden. “De taak om 450 vluchtelingen crisisnoodopvang te bieden blijft daarmee in ieder geval tot 1 juli 2023 bestaan.”

Eerder was er sprake dat de opvang van asielzoekers in de crisisnoodopvang tot 31 december 2022 zou gaan duren voor een periode van drie maanden, maar deze termijn werd opgeschoven naar 1 april 2023. Dit is de derde keer dat de gemeente Purmerend de datum beëindiging crisisnoodopvang opschuift, nu naar 1 juli 2023.

“Door de landelijke ontwikkelingen in de asielcrisis is er nog steeds een dringend tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen. Sinds het begin van de asielcrisis is aan gemeenten en Veiligheidsregio’s gevraagd om verlichting te bieden door crisisnoodopvang te bieden tot het COA over voldoende opvangplekken beschikt en de vluchtelingen over kan nemen”, schrijft de gemeente Purmerend.

De asielcrisis duurt vooralsnog voort en de inzet van gemeenten en de veiligheidsregio’s voor het opvangen van vluchtelingen is voor nu nodig, schrijft de gemeente Purmerend. “Vorige week heeft staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid via het Veiligheidsberaad opnieuw een dringend beroep gedaan op de veiligheidsregio’s en gemeenten om de landelijke crisisnoodopvanglocaties tot 1 juli 2023 open te houden.”

Het dagelijks bestuur van de gemeente Purmerend is van mening dat de vluchtelingen die nu in de crisisnoodopvang verblijven zo snel als mogelijk in een meer passende opvang voor langere tijd opgevangen dienen te worden. “Het besluit van Zaanstad om verlenging en uitbreiding van de opvang van vluchtelingen met boten te onderzoeken betekent een beweging richting een meer duurzame vorm van opvang in de regio. Om die reden heeft de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland de gemeente verzocht om de locatie voor de crisisnoodopvang langer te gedogen en daarmee de periode van opvang te verlengen.”

De gemeente Purmerend verwachtte dat het COA vanaf 1 april in staat zou zijn om de vluchtelingen die nu in de crisisnoodopvang verblijven over te nemen en dat daarmee de noodzaak voor het bieden van crisisnoodopvang zou komen te vervallen. “Om onze regio tijd te gunnen deze plekken te realiseren is de gemeente Purmerend bereid het gebruik van de locatie op de Baanstee-Noord voor crisisnoodopvang te verlengen tot 1 juli 2023. Zo zorgen we er samen voor dat we als regio Zaanstreek-Waterland onze verantwoordelijkheid nemen in deze opgave.”

Wel is duidelijk dat het vanaf 1 juli niet meer toegestaan is om mensen op te vangen in de tent op de Baanstee-Noord, zei de gemeente Purmerend eerder. De uitspraak van de Rechtbank Den Haag op 6 oktober j.l. bepaalt dat een crisisnoodopvang dan moet voldoen aan bepaalde eisen. “De tent voldoet daar niet aan.” 

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. En weer ben je als burger bedonderd door de gemeente, (r)overheid. Afspraken en termijnen gelden opeens niet meer. Maar als je als fatsoenlijke burger een termijn overschrijd dan hang je…

 2. Goh joh, echt?
  En vanaf 1 juli is het niet meer toegestaan is om mensen op te vangen in de tent op de Baanstee-Noord: de uitspraak van de Rechtbank Den Haag op 6 oktober bepaalt dat een crisisnoodopvang dan moet voldoen aan bepaalde eisen.
  De tent voldoet daar niet aan.
  Wat zal het dan worden? Stacaravans? Chalets? Flexibele woonunits?

  Want bedenk dat er ook ná 1 juli 2023 mensen ‘tijdelijk’ opgevangen moeten worden in Purmerend: ongeacht of er draagvlak voor is bij de burgerij.
  En statushouders moeten een huis groot genoeg voor hen en hun nareizigers.
  Tsja, het houdt niet op hè…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
18.2 ° C
19.6 °
17 °
69 %
4.5kmh
57 %
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
26 °
za
27 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.