Regionaal – De NAM wint sinds 1975 gas uit het gasveld Middelie. Dit gasveld strekt zich uit over de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam, Koggenland, Alkmaar en Dijk en Waard. De laatste geldende instemming voor gaswinning dateert uit 2014. De NAM heeft een nieuw Winningsplan ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Met dit plan verzoekt de NAM om de al bestaande instemming van 2029 te verlengen tot het jaar 2039. Ook betreft het een verzoek om meer gas te winnen uit het veld. Een vast onderdeel van de procedure is dat het winningsplan ter advisering wordt voorgelegd aan het Staatstoezicht op de Mijnen, TNO en de Technische commissie bodembeweging.
Daarna wordt advies gevraagd aan betrokken overheden zoals de omliggende gemeenten. De gemeente Edam-Volendam is om deze reden dan ook om advies gevraagd en heeft besloten de minister te adviseren om niet in te stemmen met een langere en intensievere gaswinning zoals beschreven in het Winningsplan Middelie 2022 van de NAM. “Wij hebben geen principiële bezwaren hiertegen, maar adviseren toch om niet in te stemmen met het Winningsplan zoals het nu voorligt.”
Na de aardbeving in Warder in 2018 zijn er met heel wat instanties overleg gevoerd en zijn er afspraken gemaakt, maar de gemeente Edam-Volendam ziet dat niet terug in het winningsplan. “De opbrengsten van de besprekingen onder leiding van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland komen echter niet terug in de informatie die wij hebben ontvangen. Voor de informatie aan inwoners wordt gekozen voor een minimumscenario. Wij adviseren u in de vergunning op te nemen dat de NAM een zorgplicht heeft ten aanzien van de relatie met inwoners van het winningsgebied. Zonder dat, is ieder draagvlak broos.”
“Om zorgen bij inwoners verder weg te nemen adviseren wij om bij het winningsplan een voorschrift op te nemen dat er bij gebouwen binnen het risicogebied van seismische trillingen een nulmeting door de NAM wordt uitgevoerd en dat eventuele waardevermindering die wordt veroorzaakt door seismische trillingen worden bekostigd door de NAM. Het is hierbij belangrijk dat bewoners goed worden begeleid bij eventuele afhandeling van schade.”, schrijft de gemeente Edam-Volendam aan de minister.
Te smalle risicoanalyse
De gemeente Edam-Volendam kan op basis van het Winningsplan echter niet beoordelen welke risico’s, naast de seismische aspecten, er veranderen. “Wij adviseren u dan ook de gemeenten in staat te stellen de risico’s van het plan te beoordelen op basis van een risicoanalyse die verder kijkt dan de gaswinning op zichzelf en ook de effecten op de omgeving inzichtelijk maakt.”
“Het Winningsplan onderbouwt ons inziens onvoldoende dat significante effecten op natuur en milieu worden voorkomen. De toekomstige bodemdaling als gevolg van de gaswinning in delen van de gemeente Edam-Volendam loopt op tot maximaal 3 cm. De totale, dus historische en toekomstige, bodemdaling door gaswinning sinds 1975 loopt plaatselijk echter op tot 8 cm. Op basis van deze omvang van bodemdaling zijn er wel significante effecten te verwachten op de waterhuishouding en daarmee op natuurwaarden, landbouw en bebouwing.”, geeft de gemeente Edam-Volendam mee aan de minister in het advies.
Eerder adviseerde ook de gemeente Purmerend ook negatief. De gemeente Purmerend verwacht dat de gaswinning maatschappelijke negatieve impact en effecten op het veiligheidsgevoel van de inwoners heeft en dat er mogelijk nadelige gevolgen zijn voor natuur en milieu. Ook vindt de gemeente Purmerend dat het plan van de NAM onverenigbaar is met landelijke thema’s als energietransitie en duurzaamheid en dat het mogelijke gevolgen zal hebben voor de beschermde status van Werelderfgoed Beemster.
Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), TNO en de Technische commissie bodembeweging hebben eerder al aangegeven dat ze geen problemen zien met de uitbreiding.
Relevant artikel:
En ondertussen (quote):
De discussie over sluiting van het gasveld ‘Middelie’ in de Beemster krijgt een nieuwe dimensie nu blijkt dat Stadsverwarming Purmerend (SVP) en de Huisvuilcentrale (HVC) uitgerekend in de buurt van dat gasveld naar aardwarmte zoeken. Dit blijkt uit het onlangs verstuurde advies van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) over de uitbreiding van het gasveld aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). HVC en SVP zijn voor dit specifieke project een samenwerkingsverband aangegaan.
(unquote)
Bron: RTV Purmerend 22.02.2023
https://rtvpurmerend.nl/nieuws/artikel/bij-gasveld-middelie-in-de-beemster-wordt-ook-gezocht-naar-aardwarmte