12 C
Purmerend
zondag 14 april 2024
HomeColumnColumn van Rob: volgende week is er een koopweekeinde "Ik heb er...

Column van Rob: volgende week is er een koopweekeinde “Ik heb er echt zin in”

De koopweekeinden in de binnenstad worden een succes want heel Purmerend gaat aankomende weekeinde (24, 25 en 26 februari) massaal shoppen in de binnenstad. Op de Kaasmarkt komen grote springkussens voor de kinderen. En er komt ook een karikaturist die “gratis” je karikatuur tekent. Waarom gratis tussen aanhalingstekens staat ontgaat me voor nu, maar dat gaan we aankomend weekeind zien. Die karikaturist kijkt dan naar je gezicht en als die sneltekenaar vindt dat je een iets te lange neus hebt, dan laat hij in de gemaakte tekening die neus net zo lang worden als Pinokkio die liegt. Dat is vet lachen. Om in te lijsten zo’n tekening.

Ook zijn er zijn heel veel leuke kleine verrassingen, welke dat zijn weet je pas als je naar de binnenstad komt. Of zullen ze zo klein zijn dat je ze mogelijk niet ziet, maar door de veelheid mogelijk dan misschien toch weer wel? Geen idee, ik laat me aankomend weekeind verrassen. Ik heb er echt zin in. 

Column en een tank

Afgelopen zondag kwam ik op deze plaats met een column over dat er een tank op de Koemarkt zou komen. (52.439 keer gelezen) Ik vroeg me in de betreffende column af of dat wel gepast was. Een verslaggeefster van het NHD had dat namelijk opgetekend uit de mond van Henk Schulte, voorzitter winkeliersvereniging BIZ Purmerend. Het bleek toch iets anders te liggen. De voorzitter maakte hiermee een hele grote communicatiefout. Een soort van schwalbe, maar dan andersom en achterstevoren. 

Het zou, zoals later bleek, gaan om een tentoonstelling voor kinderen op de Koemarkt van het oorlogsmuseum in Medemblik om voorlichting te geven aan deze jeugdige doelgroep. En dat museum is meer dan een museum. Voorlichting is natuurlijk hartstikke goed zodat we niet vergeten. Maar zeg dat dan ook. Zo moeilijk is een regeltje communicatie nu ook weer niet. Overigens is deze tentoonstelling in de aankomende koopweekeinde door de commotie die de column heeft veroorzaakt geschrapt. Mijn excuses daarvoor, ondanks dat het niet mijn tank was.

De column heeft veel commotie veroorzaakt, maar ook veel op gang gebracht. Het rumoer komt eindelijk naar buiten en de discussie is gestart. Toen de BIZ-binnenstad werd opgericht kwamen de verhalen naar buiten om het met alle ‘stakeholders’  uit Purmerend te doen. Samen zouden we Purmerend op de kaart gaan zetten, vanaf nu gaan we het samen doen, de binnenstad kreeg weer nieuw elan en we zouden de oude slogan Purmerend = Waterlandsgoed voor altijd vergeten. Het hele voorgaande stadspromotie traject a € 375.000 kieperden we zo de prullenbak in. Waar dat geld gebleven is weten we trouwens nog steeds niet. Van dat samen doen met ‘stakeholders’ heb ik trouwens ook nooit meer wat gehoord.

Ergenissen

Meerdere winkeliers ergeren zich aan de communicatie van de BIZ-binnenstad, begrijp ik uit gesprekken in de winkels afgelopen week en dan vooral bij de ‘kleine’ winkeliers. Het kost ze immers toch € 520 elk jaar. “Er komt één weekend per maand dat wel alle winkels meedoen aan koopavond én op zondag open zijn: het koopweekeinde.”, zegt de voorzitter die daarmee weer een schwalbe maakt, maar nu dan achterstevoren en andersom. Zal wel met die tekening van die karikaturist te maken te hebben waarin die neus net zo lang als Pinokkio die liegt getekend wordt. 

Een ruime meerderheid van de winkeliers (75%) geeft aan in 2023 geen koopavond op de vrijdag te draaien. En als er dan opgeroepen wordt tot saamhorigheid dan is de helft van de winkels open, zoals aankomende vrijdag. Op zaterdag draait de binnenstad gewoon door, maar de volgende dag op koopzondag zijn slechts 45% van de winkels open. Als er wel een intentie wordt uitgesproken om open te gaan en het samen te doen, dan doet 50% mee. “Ik ga echt niet open op vrijdagavond en zondag”, vertrouwde mij een winkelier toe.

Een ‘kleine’ ondernemer wil op zondag gewoon zijn administratie doen en ook zijn of haar gezin zien. Ben je dicht op zondag, lopen de grote winkelketens met een deel van de BIZ-pot weg. Ik zou daar wat van vinden en steeds meer ‘kleine’ binnenstad winkeliers vinden daar ook wat van. En ik gun de binnenstad winkeliers natuurlijk alle goeds, een goede omzet en ik denk echt dat door het ‘samen’ te doen we de binnenstad een nieuw elan kunnen geven. Heb je natuurlijk wel alle ‘stakeholders’ voor nodig die je dan meeneemt in het verhaal. Communicatie is niet moeilijk. Communiceren is echter een kunst.

Helden

Ik kan niet wachten tot aankomende zondag want ik ga alle winkels in de binnenstad die dicht zijn fotograferen en hier een nieuwsartikel over maken. Want die winkeliers zijn pas helden. Helden, die na een lange werkweek de tijd nemen voor hun gezin om leuke dingen met ze te doen, net als u. Of gaan die helden toch overuren draaien en weer heldendingen doen in de binnenstad? Geven ze aankomende zondag 26 februari de aandacht aan u als consument of toch aan hun gezin?

Die helden zijn mijn helden, onze helden. Het zijn wel onze winkeliers en daarom moeten we ze blijven steunen, ook als ze gesloten blijven op koopavonden en koopzondagen. Spreken we vanaf nu af dat we de aankopen wel op een andere dag bij ze doen.

Aankomend weekeind ziet u het. De bal ligt de aankomende week bij de BIZ. Krijgt die de rijen bij de winkeliers gesloten? Een koopweekeinde. Gezellig en helemaal BIZ. Koopt u ook hier?

Mocht u de full-page reclame op pagina 20 in het Purmerends Nieuwsblad van afgelopen donderdag gemist hebben, dan ziet u deze hieronder. Gratis door Regio Purmerend ter beschikking gesteld en SEO geoptimaliseerd.

Purmerend Binnenstad viert de seizoenen en organiseert 12 koopweekeinden


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,872FansLike
2,545VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12 ° C
13.5 °
10.5 °
75 %
2.2kmh
100 %
zo
12 °
ma
8 °
di
11 °
wo
8 °
do
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.