10.1 C
Purmerend
maandag 11 december 2023
HomePurmerendBijna veertigduizend euro schade tijdens oud- en nieuw in Purmerend

Bijna veertigduizend euro schade tijdens oud- en nieuw in Purmerend

XENOS kerst

Purmerend – Tijdens de jaarwisseling 2022-2023 is er voor € 38.750 schade ontstaan door vuurwerk in Purmerend. Zo zijn er 45 prullenbakken opgeblazen door heel Purmerend. Ook twee zitbanken, 5 speeltoestellen en een kledingcontainer konden het vuurwerkgeweld niet trotseren. Dit blijkt uit een evaluatie van de gemeente Purmerend.

Het schadebedrag, veroorzaakt door vuurwerk, was afgelopen jaarwisseling echter wel flink hoger. Een jaar daarvoor tijdens de jaarwisseling 2021-2022 was de schade € 11.640. Volgens de gemeente zijn er geen verklaringen te geven waarom dit gestegen is. “Verklaringen voor deze cijfers zijn op dit moment niet duidelijk aan te wijzen”, schrijft de gemeente. De meeste schade was in de wijken Purmer-Noord, Purmer-Zuid en Weidevenne/Gors.

Meldingen overlast

Er waren aanzienlijk minder meldingen dan vorig jaar: 147 meldingen van 1 december 2022 tot 1 januari 2023 tegen 372 meldingen in 2021. In 2021-2022 was er een explosieve stijging te zien in overlastmeldingen in de laatste 3 maanden van het jaar. Dit was het afgelopen jaar aanmerkelijk lager. Ook bij de politie waren er minder meldingen dan vorig jaar. Al met al zijn er 419 meldingen vuurwerkoverlast binnengekomen bij de gemeente (700 vorige jaarwisseling 2021-2022).

Vanuit verschillende wijken werd er door inwoners melding gemaakt van vuurwerkoverlast. Vooral de Weidevenne, Purmer-Zuid en Wheermolen bleken de hotspots voor vuurwerkoverlast te zijn waarbij de Weidevenne aan kop gaat met 180 meldingen van inwoners. Vanuit de Beemster kwamen er 22 meldingen binnen. Vanuit het centrum registreerde de gemeente 19 overlastmeldingen. Inwoners uit de Gors deden 21 meldingen, vanuit de Overwhere werden er 25 meldingen door inwoners gedaan. Vanuit de Purmer Noord 33 meldingen, Purmer Zuid 67 meldingen en Wheermolen 52 meldingen van overlast door inwoners.

Gepleegde inzet (lokaal)

Zoals elk jaar was er de driedaagse vuurwerkactie (28, 29 en 30 december) waarbij handhavers en politiemensen samen de straat op zijn gegaan. Hierbij gingen ze geüniformeerd, maar ook in burgerkleding. Tijdens deze actiedagen is in totaal 3 kilo aan vuurwerk in beslag genomen tegenover 10 kilo in 2021. Er zijn in die dagen waarschuwingen uitgedeeld, processen-verbaal geschreven en enkele jongeren zijn naar Halt verwezen. De waarschuwingen zijn allemaal uitgedeeld aan personen die jonger zijn dan 12 jaar. De BOA’s/politie hebben deze jeugdigen naar huis gebracht en een gesprek gevoerd met hun ouders.

Brandweer

De jaarwisseling is in Purmerend verlopen zonder grote incidenten. Brandweer (en ambulance) hadden het drukker dan de afgelopen jaren. De brandweer zag veel vernielingen en schade door vuurwerk. In Purmerend leidde dat ook tot schade aan een basisschool. De harde wind leidde tot schade: vonken van vuurwerk leidden her en der tot kleine brandjes. In Purmerend waaide een vuurpot om waardoor vuurpijlen de woning in schoten, in plaats van in de lucht. Er brak gelukkig geen brand uit, het vuurwerk leidde wel tot schade aan de woning. Op de meeste plekken in de regio kon de brandweer ongehinderd aan het werk. Er waren in Purmerend 25 incidenten voor de brandweer.

Trend

Uit de evaluatie blijkt dat er een trend lijkt te ontstaan om elkaar online op te roepen om naar Purmerend, dit keer het Weidevenne gebied, te komen om te rellen. Jongeren kwamen bijeen om vuurwerk af te steken met gevolgen voor de omgeving. Er was een steekpartij, intimidatie van omwonenden, bekogelen van bewoning boven Columbuzz (eieren, stenen etc.) en vernieling van objecten.

Uiteindelijk heeft de samenwerkende inzet van handhaving, politie, veiligheid en jongerenwerk geleid tot een rustige jaarwisseling. “Het handhaven van het afsteken van vuurwerk en het aanhouden van daders is en blijft echter enorm lastig. De evaluatie van dit jaar nemen we mee in de stappen naar de komende jaarwisseling, in goed overleg met politie, Openbaar Ministerie en andere betrokken partners”, zegt de gemeente Purmerend.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Hoezo: “Volgens de gemeente zijn er geen verklaringen te geven waarom dit gestegen is.”?
  Om de zorg niet verder te belasten stelde het kabinet voor de jaarwisseling 2020-2021 en 2021-2022 een tijdelijk vuurwerkverbod in.
  Onder deze twee verboden vielen o.m.;
  *vuurwerk te kopen en verkopen;
  *vuurwerk te bezitten;
  *vuurwerk te vervoeren;
  *vuurwerk af te steken.
  Consumenten liepen het risico op een boete of aantekening in het strafblad als zij vuurwerk afstaken. Ook als zij vuurwerk in bezit hadden of vervoerden.
  Politie en Boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) werden geacht het vuurwerkverbod te handhaven……..

  Ja en er zijn natuurlijk mensen die wel netjes de verboden opvolgen, zelfs in Purmerend.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,742FansLike
2,526VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
10.1 ° C
10.6 °
8.9 °
77 %
5.4kmh
52 %
ma
10 °
di
8 °
wo
7 °
do
6 °
vr
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.