2.4 C
Purmerend
dinsdag 23 april 2024
HomePurmerendBouw tijdelijke woningen aan de Waterlandlaan in de zomer van start "mogelijk...

Bouw tijdelijke woningen aan de Waterlandlaan in de zomer van start “mogelijk geen vierde bouwlaag, 8 woningen minder”

Purmerend – De bouw van de tijdelijke woningen aan de Waterlandlaan liep eerder vertraging op door een geschil met de aannemer. De aannemer wilde de opdracht intrekken omdat de kosten voor de bouw enorm gestegen zijn door de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie. De rechter hield echter de aannemer aan de overeenkomst die met de gemeente Purmerend eerder was gesloten. De gemeente laat nu weten dat met de bouw in de zomer wordt gestart echter mogelijk wel met 8 minder tijdelijke woningen.

Inmiddels heeft de aannemer de nodige documentatie aangeleverd aan de gemeente Purmerend voor de vergunningsaanvraag. Gelijktijdig is medio juni de nodige productiecapaciteit bij de aannemer gereserveerd zodat in de zomer gestart kan worden met de bouw. Wanneer de vergunning onherroepelijk is, wordt het bouwproces verder gepland.

Het oorspronkelijke plan ging uit van 50 woningen, waarvan 25 voor vergunninghouders en 25 voor Purmerendse spoedzoekers. De woningen waren verdeeld over drie woonblokken variërend van 2 tot 4 bouwlagen. Een van de eerste discussiepunten met de aannemer betrof de vierde bouwlaag. Deze zou niet binnen het raamcontract passen. Ondanks dat de gemeente Purmerend de vierde bouwlaag wel gerealiseerd wil hebben is afgelopen zomer, omwille van de voortgang, de opdracht aangepast en de vierde bouwlaag uit het plan verwijderd.

Dit betekent concreet dat er 8 woningen minder gebouwd kunnen worden, laat de gemeente weten. “Zodoende paste de opdracht met zekerheid binnen het raamcontract. Helaas stelde de aannemer vervolgens ook andere zaken ter discussie waardoor het genoemde kort geding noodzakelijk was. Inzet van dat kort geding was toen echter de aangepaste opdracht en niet meer de oorspronkelijke opdracht. Dit betekent dat er 42 woningen komen om zo binnen de rechterlijke uitspraak te blijven.”

Andere verdeling

Op de achtergrond worden met de aannemer nog wel de gekeken om alsnog de vierde woonlaag te realiseren. Volgens de gemeente ligt dit echter juridisch, financieel en planningstechnisch erg ingewikkeld zodat ze daar nu niet van kunnen uitgaan. “Bij de realisatie van 42 woningen kan het aantal woningen voor vergunninghouders gehandhaafd worden op 25 met als doel dat we blijven passen binnen de subsidievoorwaarden. De
overige woningen (17 stuks) komen dan beschikbaar voor spoedzoekers. We onderzoeken of we ook de verhouding 50:50 kunnen handhaven, waarmee we voor beide doelgroepen 21 woningen ter beschikking stellen. Hierover zijn wij in overleg met het ministerie van BZK, in het kader van de beschikbaar gestelde subsidie voor dit project. De subsidie a 1,2 miljoen euro is noodzakelijk voor de business case van dit project.”

De woningen worden nu in het najaar van 2023 opgeleverd. In de raamovereenkomst is een uiterste termijn van 150 dagen opgenomen tussen de onherroepelijke vergunning en oplevering. Hiervoor is in het kort geding vonnis een dwangsom bepaald van 10.000 euro per dag vertraging.

Relevante artikelen:
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Het zou een schande zijn dat 8 woningen minder volledig ten laste komen voor de Purmerendse spoedzoekers.
    Het draagvlak brokkelt zo wel heel snel af….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,899FansLike
2,549VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
2.4 ° C
3.9 °
0.7 °
77 %
1.3kmh
11 %
di
10 °
wo
9 °
do
10 °
vr
12 °
za
13 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.