20.2 C
Purmerend
maandag 15 juli 2024
HomePurmerendReferendum afgeschoten, hoogbouw Kooimanweg gaat door “democratie is vakkundig de kop ingedrukt”

Referendum afgeschoten, hoogbouw Kooimanweg gaat door “democratie is vakkundig de kop ingedrukt”

Purmerend – De geplande hoogbouwplannen aan de Burg. Kooimanweg in Purmerend gaan door ondanks verzet van omwonenden. Buurtbewoners haalden meer dan genoeg handtekeningen op om een referendum te starten over de bouw van bijna 500 appartementen aan de Burgemeester D. Kooimanweg in Purmerend, maar volgens de referendumverordening mag er over een bestemmingsplan geen volksraadpleging worden gehouden.

Onder andere de bewoners van de Planetenbuurt, gelegen achter de bouwlocatie, hebben bezwaren tegen het project vanwege de hoogte van het complex, slagschaduwen, vermindering van verkeersveiligheid en privacy. Ondanks dat de initiatiefnemers van het referendum aangaven dat ze niet op de hoogte waren van de beperking van de referendumverordening, waren de meeste raadsleden toch tegen een volksraadpleging.

Een door het presidium gevraagd rapport was daar debet aan. Het rapport gaf aan dat dit onderwerp niet referendabel was. Saillant detail is dat het rapport onder andere door de omwonenden en een deel van de gemeenteraad was aangevraagd. Een ander deel van de gemeenteraad was hier echter niet van op de hoogte. Het presidium geeft namelijk gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeenteraad, zo bleek gisteravond.

Sommige raadsleden gaven aan dat er geen toegevoegde waarde was aan de stemming over het referendum. Theo Neep (AOV) vond dat er genoeg kansen waren geweest voor de omwonenden om bezwaar te maken. “De aanvragers zouden zich achter de oren moeten krabben om 298 mensen naar het stadhuis te laten komen voor iets wat misschien niet eens zou doorgaan.”

De VVD gaf aan dat Purmerend blij moet zijn met de bouwer van de woontorens. De partij gaf aan dat de bouwkosten elk jaar stijgen en gaf de gemeenteraad mee dat als het nu niet gaat gebeuren er mogelijk helemaal geen woningbouw op de locatie komt. “De kosten voor de bouwer stijgen namelijk ook door. We mogen blij zijn dat ze in deze tijd nog op deze locatie willen investeren.”

Slechts enkele raadsleden, waaronder Jordi Albers van Gemeentebelangen en Harry Poppelier van PB21, waren voorstander van het referendum en noemden het teleurstellend dat het voorstel werd afgewezen. De voorman van PB21 ging zelfs verder en vroeg zich af waarom een deel van de gemeenteraad niet aan de voorkant door het presidium is geïnformeerd over het adviesrapport en eiste dan ook dat de partijnaam niet aan het rapport zou blijven kleven. “Daar wil ik onze partijnaam niet aan lenen.”

Uiteindelijk heeft de gemeenteraad donderdagavond ingestemd met het bestemmingsplan waardoor de bouw van de appartementen mogelijk wordt. Hoewel de omwonenden en de initiatiefnemers van het referendum teleurgesteld zijn, lijkt het erop dat de bouw binnenkort kan gaan beginnen. Een omwonende gaf gisteravond in duidelijke bewoordingen aan er nog juridisch advies wordt ingewonnen om een eventuele gang naar de rechter te maken, al lijkt daar weinig kans op. “Vandaag is de democratie vakkundig de kop ingedrukt.”

De gemeente wil tussen de Albert Heijn en de Where bijna 500 appartementen bouwen, in een complex dat tot 60 meter hoog wordt. De exacte startdatum van de bouw is nog niet bekendgemaakt.

Voor waren ouderenpartij AOV, CDA, D66, GroenLinks, Leefbaar Purmerend, PvdA, Stadspartij/BPP en de VVD. Tegen FvD, GBP, PB21 en de PVV. 

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Ik vraag mij af of op het moment van de verkoop van de woningen die nu tegen zijn er überhaupt sprake was van woontorens van 70 meter hoog (de nu besproken nieuwbouw locatie).
    Zo neen, dan staan deze woningbezitters terecht op hun achterste benen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.2 ° C
21.1 °
18.9 °
66 %
2.2kmh
4 %
ma
24 °
di
17 °
wo
21 °
do
23 °
vr
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.