29.2 C
Purmerend
zaterdag 20 juli 2024
HomePurmerendOv-stakingen krijgen aanstaande dinsdag mogelijk een vervolg "komende zes weken op vijftien...

Ov-stakingen krijgen aanstaande dinsdag mogelijk een vervolg “komende zes weken op vijftien dagen”

Regionaal – Als de werkgevers in het streekvervoer niet over de brug komen met een beter voorstel voor een nieuwe cao Streekvervoer, gaan buschauffeurs en treinmedewerkers de komende zes weken op vijftien dagen staken. Dat hebben FNV en CNV de werkgevers laten weten.

Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: “De werkgevers blijven halsstarrig weigeren om tot een goede cao met een leefbaar loon en minder werkdruk te komen. Zij zijn de enige die de stakingen, die heel vervelend zijn voor de passagiers, kunnen voorkomen.”

Waardeloos

In het streekvervoer wordt al maanden actiegevoerd voor een betere cao. Hanane Chikhi, onderhandelaar CNV Vakmensen: “Het is waardeloos dat dit nodig is, maar de maat is echt vol. Er móet iets gebeuren aan het gejaag en gejakker in het openbaar vervoer. De werkdag hangt aan elkaar van even gauw achter het stuur wat eten, even snel koffie halen op de pauzeplek, gauw naar toilet. Als je op die manier je werk moet doen, is dat een ongezonde situatie. Het gevolg is een hoog ziekteverzuim. We vragen al jaren om meer lucht in de roosters. En die komt er maar niet. Het is nu klaar, we willen daar betere afspraken over.”

Gratis rijden

Hoewel medewerkers steeds strijdbaarder worden, gaan ze volgens beide vakbonden het liefst morgen weer aan de slag. Ze vinden het heel vervelend voor al die mensen die afhankelijk zijn van het streekvervoer dat er gestaakt wordt. Van der Gaag: “Staken is echt de laatste strohalm die mensen hebben om werkgevers duidelijk te maken dat de maat vol is. Passagiers gratis mee laten rijden, zoals vaak als alternatief geopperd wordt, is geen oplossing. Door een rechtelijke uitspraak mogen werkgevers dan het loon inhouden. Dus dat betekent dat ze natuurlijk minder inkomsten uit kaartverkoop hebben, maar een nog groter bedrag besparen op loonkosten. Daar zet je de werkgevers dus niet mee onder druk.”

Stakingsperiode

De stakingsperiode van zes weken begint volgende week dinsdag 28 februari. Daarna wordt gestaakt op donderdag 2 maart, maandag 6 maart, woensdag 8 maart, vrijdag 10 maart, dinsdag 14 maart, woensdag 15 maart, maandag 20 maart, woensdag 22 maart, vrijdag 24 maart, woensdag 29 maart, donderdag 30 maart, maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april. Onder de cao Streekvervoer werken zo’n 13.000 mensen. De vorige cao verliep op 31 december 2022.

Het gaat hier om stakingen in het streekvervoer. In onze regio wordt deze verzorgd door EBS. Hier valt de NS niet onder. Ook het stadsvervoer in Amsterdam draait gewoon door.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

7 REACTIES

 1. Afgaand op de laatste stakingsdagen rijdt in Waterland gemiddeld 50% van de bussen gewoon. Er zal dus af en toe een bus niet komen, maar je kunt gewoon met de bus naar je stemlokaal. Op de OV-app is bovendien redelijk nauwkeurig te zien welke ritten wel/niet gereden worden, zeker kort van tevoren.

 2. Om te kunnen stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart kunnen mensen afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Maar juist op die dag is er een staking in het streekvervoer. Een inwoner van Zeist is daarom een petitie gestart om de geplande staking te schrappen of te verplaatsen.

  De FNV, bij monde van bestuurder Lutz Kressin, lijkt dat geenszins van plan (quote): “Ik vind het heel erg voor mensen die hierdoor niet kunnen gaan stemmen, maar wat moeten wij anders? We kunnen niet overal rekening mee houden: de ene keer zijn het verkiezingen, dan zijn het weer toetsweken. Als we met iedereen rekening moeten houden, kunnen we beter stoppen met staken.” De stakingsdag naar een andere datum verplaatsen ziet de FNV-bestuurder niet gebeuren.

  Petitie: https://petities.nl/petitions/breng-het-stemrecht-niet-in-gevaar-met-een-staking-op-15-maart?locale=nl

  Bron: RTV Utrecht-Tobias Bos 02.03.2023

 3. Ben helemaal klaar met de buschauffeurs van EBS zeiken en klagen en staken en een grote bek naar de reizigers. Wat denk u, dat de meeste reizigers een substantiële loon verhoging hebben gekregen?, waarschijnlijk niet ,sommige misschien 3% een enkeling 6% en dan ook nog vaak niet met de bus kunnen.

  Tja de chauffeurtjes van EBS denken alleen aan zichzelf en niet aan de reizigers.
  Erg slim is dit niet EBS zal als ze toegeven aan de belachelijke eisen afstevenen op een faillissement. Dus pak de geboden 8% of je zit volgend jaar in de WW.
  Ps de werkdruk is overal hoog en wie wil er nou nog buschauffeur worden?

 4. @Busbestuurder,

  Als er één groep in herhaling valt is het het personeel van het streekvervoer.
  De betalende reiziger heeft nl. geen fuck te maken met de strijd die dit personeel voert met hun baas.

  Ik ga dan niet met de bus, maar anderen in mijn omgeving wel.
  Die hebben bijv. in september netjes ruim 700 euro afgetikt om 12 maanden van A naar B te reizen met de bus.
  In plaats hiervan staan ze al menig keer voor Jan met de korte achternaam te wachten op de bus: stakingen, niet op komen dagen, de verkeerde route rijden etc.
  En waag het niet om er iets van te zeggenwant dan krijgt de betalende reiziger een onbeschofte reactie (=grote bek) van de buschauffeur.

  Een beetje van het niveau zoals u zich hier menig keer uit laat over reizigers.
  Het is natuurlijk erg moeilijk te accepteren dat de betalende reiziger, incl.degenen die met hen begaan zijn, zich niet de mond laten snoeren door mensen als u.
  Niet alleen op deze pagina maar m.n. op de Facebook-pagina.

  Succes met uw stakingen.
  Wees een vent en accepteer dan ook de gevolgen van uw (stakings)gedrag.

 5. Dagmar, ik snap niet dat jij je zo druk maakt terwijl je eerder aangaf (bijna) nooit met de bus te gaan. Je valt ook in herhaling. Het wordt tijd dat opdrachtgevers en regionaal bestuur zich met deze impasse gaan bemoeien. Maar die hebben vaak boter op hun hoofd en zijn dikke maatjes met de OV-bedrijven.

 6. Er komt een tijd dat de betalende reizigers het zat zijn en, heel begrijpelijk, massaal het bus- en/of streekvervoer gaan negeren. Dat de werkdruk (te) hoog is, geldt voor heel veel branches en dat de werknemers daar heel graag verandering in zien, dat begrijp ik.

  Bedenk dat, als dit zo doorgaat met deze stakingen, EBS (en anderen) straks gigantisch veel verlies gaan lijden waardoor een substantiële loonsverhoging helemaal niet meer haalbaar is.
  Bedenk dat heel wat betalende reizigers een loonsverhoging hebben gekregen die veel minder is dan de inflatie (als ze al überhaupt een loonsverhoging hebben gekregen), ook beroerde werkomstandigheden hebben (aldanniet met gebroken diensten).
  Bedenk dat de betalende reiziger he-le-maal niets te maken heeft met de (huidige) strijd tussen werkgever en werknemer in het bus- en streekvervoer.
  Bedenk dat dezelfde betalende reiziger bepaalt voor een groot deel wel voortbestaan van het bus- en streekvervoer in de huidige vorm én de werkgelegenheid aldaar.

  Het is toch werkelijk te zot voor woorden dat de betalende reiziger (incl.deze aangekondigde staking) dit jaar al 22 werkdagen geconfronteerd wordt met stakingen in het streekvervoer, bussen die op andere dagen niet tijden, afwijken van de ‘nieuwe’ ( ruim een jaar geleden gewijzigd) route, korte lontjes etc.
  Terwijl deze reiziger betaald heeft voor betrouwbaar, rijdend en veilig busvervoer binnen een bepaald traject.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
29.2 ° C
31.2 °
27.8 °
54 %
2.2kmh
2 %
za
29 °
zo
23 °
ma
22 °
di
21 °
wo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.