23.1 C
Purmerend
vrijdag 19 juli 2024
HomeRegionaalKaart laat zien: prijsplafond helpt vaak niet tegen torenhoge energierekening

Kaart laat zien: prijsplafond helpt vaak niet tegen torenhoge energierekening

Regionaal – Stoken blijft ondanks een prijsplafond nog steeds te prijzig, juist voor veel mensen met een smalle beurs. De bedoeling van die maximumprijs op energie is het beschermen van kwetsbare huurders. Op een nieuwe kaart van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is op postcodeniveau te zien dat mensen in wijken met veel sociale huurwoningen toch moeten rekenen op torenhoge energierekeningen.

De kaart is voor Purmerend niet volledig omdat er wijken zijn met stadsverwarming van SVP, maar opvallend is wel dat in sommige wijken zoals de Gors (veel) meer energie wordt verbruikt dan het ingestelde plafond van 1200 m³. Dat betekent dat deze huizen alsnog de omhooggeschoten prijs moeten betalen voor een deel van hun energie.

Gaat de maatregel zijn doel dan voorbij? De Woonbond vindt van wel. “Het prijsplafond is voor veel mensen geen oplossing voor de hoge energierekening”, reageert een woordvoerder. Verduurzaming, zodat het verbruik omlaag gaat, is dat volgens de bond wel.

Screenshot van kaart metropoolregio Amsterdam: blauw is onder het plafond, oranje is boven het plafond. De kaart is gebaseerd op data van netbeheerder Liander. - Gemeente Amsterdam
Screenshot van kaart metropoolregio Amsterdam: blauw is onder het plafond, oranje is boven het plafond. De kaart is gebaseerd op data van netbeheerder Liander. – Gemeente Amsterdam

Waar zit de pijn?

De kaart is bedoeld om erachter te komen ‘waar de mensen zitten die echt in de financiële problemen komen ondanks het prijsplafond’, vertelt Edwin Oskam, projectmanager Duurzaamheid van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) aan mediapartner NH-Nieuws. Hij is opdrachtgever van de kaart. “Door de data van Liander te koppelen aan postcodes kunnen we inzichtelijk maken waar de echte pijn zit.” Gemeenten en corporaties kunnen nu gaan kijken op straatniveau waar verduurzaming van de sociale huurwoningen het hardst nodig is.

Energielabels

Het is de bedoeling dat vanaf 2030 geen enkele huurwoning meer energielabel E of lager heeft. Woningcorporaties zijn al bezig met grote renovatieprojecten. Maar of de huurders daar nu wat aan hebben, is de vraag. “Er zijn huurders die te horen krijgen dat hun woning pas over vier jaar op de planning staat om verduurzaamd te worden”, aldus de Woonbond. “Zij hebben tot die tijd een enorm hoge energierekening, die maar gedeeltelijk gedempt zal worden door het energieprijsplafond.”

Vertekend beeld

Op basis van deze kaart is volgens de bond niet te zeggen welke woningen precies verduurzaamd moeten worden. De data kan sowieso een vertekend beeld opleveren, zeggen ze, omdat het alleen iets zegt over postcodes en niet over individuele adressen.

Kijken op uw postcode kan hier: https://maps.amsterdam.nl/energieprijsplafond_mra/Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
23.1 ° C
24 °
22 °
78 %
0.9kmh
12 %
vr
23 °
za
28 °
zo
25 °
ma
22 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.