15.2 C
Purmerend
woensdag 22 mei 2024
HomePurmerendACM: 3 grootste energieleveranciers hanteren geen onredelijke tarieven "winst maximaal enkele tientjes...

ACM: 3 grootste energieleveranciers hanteren geen onredelijke tarieven “winst maximaal enkele tientjes per huishouden per jaar”

Regionaal – Energieleveranciers Eneco, Essent en Vattenfall hanteren op dit moment geen onredelijke tarieven. Dat blijkt uit onderzoek door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De winst op de huidige tarieven is niet hoger dan in eerdere jaren. In 2022 lag die winst tussen de 0 en 5%. De hoge prijzen die consumenten moeten betalen zijn het gevolg van de hoge inkoopkosten voor de leveranciers voor gas en elektriciteit. Bovenop deze inkoopkosten moeten leveranciers ook meer geld betalen om zich te verzekeren tegen risico’s op de onstuimige energiemarkt.

De ACM heeft uitgebreid onderzoek gedaan bij de 3 grootste leveranciers. De ACM is hiervoor met een team van experts langsgegaan bij de hoofdkantoren van Eneco, Essent en Vattenfall om ter plekke in de boeken en systemen te kijken. Ook heeft de ACM vertrouwelijke bedrijfsdocumenten over de inkoopstrategie en het vaststellen van de tarieven onderzocht.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de leveranciers gas en elektriciteit minimaal een maand – en vaak langer – van tevoren inkopen op de groothandelsmarkt. Hierdoor zit er een vertraging tussen een daling van de groothandelsprijs en een daling van de energieprijzen voor consumenten. De inkoopprijzen dalen op dit moment en de leveranciers hebben dan ook aangekondigd de prijzen de komende maanden verder te zullen verlagen.

De ACM heeft het toezicht op de energieprijzen voor consumenten bij de introductie van het prijsplafond aangescherpt. De ACM zet het onderzoek de komende tijd voort door onderzoek te doen naar de tarieven van andere grote leveranciers. Daarnaast blijft de ACM de prijzen voor nieuwe klanten volgen met de maandelijkse Monitor Consumentenmarkt Energie.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Ik snap heel goed dat veel mensen de energieprijzen als onredelijk ervaren. Het vermoeden kan bestaan dat er door de energieleveranciers extra hoge winsten worden behaald. Dat is niet het geval. Na aftrek van alle kosten is de winst maximaal enkele tientjes per huishouden per jaar. De hoge prijzen worden veroorzaakt door hoge inkoopkosten op de onstuimige energiemarkt. Als de prijzen op de groothandelsmarkt blijven dalen moet dat binnenkort wel te zien zijn in de tarieven van leveranciers. Dat houden we scherp in de gaten.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Begin 2022 waren er 8,1 miljoen particuliere huishoudens in Nederland…………..

    Een paar tientjes per klant klinkt als ‘redelijk’ : marktleider is Essent (samen met dochteronderneming EnergieDirect) , op plaats 2 Eneco en op plaats 3 Vattenfall.
    Samen hebben ze meer dan de helft van de huishoudens als klant (én heel veel bedrijven): tel uit de winst voor deze energieleveranciers…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
15.2 ° C
16.2 °
14.4 °
83 %
3.1kmh
100 %
di
15 °
wo
18 °
do
18 °
vr
17 °
za
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.