4.5 C
Purmerend
woensdag 24 april 2024
HomeRegionaalOnderzoek: zes op de tien huishoudens is financieel kwetsbaar of ongezond

Onderzoek: zes op de tien huishoudens is financieel kwetsbaar of ongezond

Regionaal – Een zorgwekkende ontwikkeling in Nederland: steeds meer huishoudens zijn financieel kwetsbaar of zelfs financieel ongezond. Uit onderzoek van Deloitte in samenwerking met Nibud en de Universiteit Leiden blijkt dat in 2022 zes op de tien huishoudens in deze categorie vallen, tegenover vijf op de tien in 2021.

Financieel ongezonde huishoudens kunnen niet rondkomen van hun inkomen, terwijl financieel kwetsbare huishoudens moeite hebben met het opvangen van onverwachte gebeurtenissen met spaargeld.

De inflatie is een belangrijke oorzaak van deze financiële kwetsbaarheid. 84 procent van de huishoudens geeft aan hier last van te hebben gehad, met name de financieel kwetsbare en ongezonde huishoudens.

Vooral jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn hard geraakt: 45 procent van hen is financieel ongezond. Vorig jaar was dat nog 26 procent. Een mogelijke verklaring voor de financiële problemen van jongeren is hun korte termijn focus. Ze geven liever nu geld uit dan te sparen voor onvoorziene omstandigheden. Het maken van een langetermijnplanning kan volgens de onderzoekers helpen om financieel weerbaarder te worden.

Het onderzoek keek niet alleen naar het betalen van rekeningen, maar ook naar het opbouwen van een buffer, het maken van financiële plannen, pensioenopbouw en het aflossen van de hypotheek. Het inkomen van de huishoudens bleef meestal gelijk, maar steeds meer mensen hebben moeite met het betalen van noodzakelijke kosten. In 2021 had een op de acht huishoudens hier last van, in 2022 bijna een op de vijf.

De stijgende financiële kwetsbaarheid van huishoudens is een zorgwekkende ontwikkeling die vraagt om aandacht en maatregelen, geven de onderzoekers aan.

Grasduinen in het onderzoek kan hieronder:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,901FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4.5 ° C
6.1 °
3.3 °
78 %
0.5kmh
100 %
wo
9 °
do
10 °
vr
12 °
za
15 °
zo
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.