18.8 C
Purmerend
maandag 20 mei 2024
HomePurmerendGemeente Purmerend moet officiële documenten van non-binaire inwoner in overeenstemming brengen met...

Gemeente Purmerend moet officiële documenten van non-binaire inwoner in overeenstemming brengen met diens innerlijke genderbeleving

Purmerend – Een inwoner van Purmerend heeft toestemming gekregen van de rechtbank in Haarlem om zowel van voornaam als van geslacht te veranderen naar het neutrale geslacht X. De persoon heeft van jongs af aan een non-binaire beleving van diens gender en identificeert zich niet specifiek als man of vrouw. Voor zover bekend is dit de eerste keer in Purmerend dat dit gebeurt.

De rechtbank heeft het belang van de verzoeker om diens geboorteakte, paspoort en officiële documenten in overeenstemming te brengen met diens innerlijke genderbeleving meegewogen en het verzoek toegekend. Het verzoek voor geslachtswijziging ging gepaard met het verzoek om diens voornaam te veranderen naar een onzijdige naam.

Hoewel de wet alleen voorziet in het mannelijk en vrouwelijk geslacht, heeft de rechtbank geoordeeld dat het geslacht X op dezelfde manier moet worden beoordeeld als andere geslachtsaanduidingen. Het onderscheid tussen personen die de overtuiging hebben tot het andere geslacht te behoren en personen die de overtuiging hebben buiten de exclusief mannelijke of vrouwelijke geslachtsaanduiding te vallen, is volgens de rechter niet gerechtvaardigd. Deskundigen onderschrijven het verzoek en daarom moet de afdeling burgerzaken van de gemeente meewerken aan het verzoek, oordeelt de rechtbank.

Een dergelijke geslachtsverandering naar het neutrale geslacht X is lastig omdat de regels niet in een dergelijke geslachtsverandering voorzien. Daarom is daarvoor standaard een gang naar de rechter nodig, wat leidt tot veel protesten vanuit de lhbtq+ gemeenschap. Voor transgenders is het gangbaarder om hun geslacht te veranderen naar man of vrouw.

De griffier van de rechtbank heeft drie maanden om de afdeling burgerzaken van de Gemeente Purmerend op de hoogte te stellen van de uitspraak.

Lees de gehele uitspraak van de rechtbank hier.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,551VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
18.8 ° C
20.1 °
16.7 °
76 %
4kmh
17 %
ma
19 °
di
21 °
wo
16 °
do
17 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.