17.4 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomePurmerendGratis schoolmaaltijden een succes, minister maakt 100 miljoen vrij "energieker en betere...

Gratis schoolmaaltijden een succes, minister maakt 100 miljoen vrij “energieker en betere concentratie”

Regionaal – Een proef met gratis schoolmaaltijden op basisscholen lijkt een succes te zijn, zo blijkt uit onderzoek van het Jeugdeducatiefonds. Sinds november vorig jaar ontvangen meer dan vijfhonderd basisscholen met kwetsbare leerlingen subsidie om hun leerlingen ontbijt, lunch of tussendoortje aan te bieden.

Het effect van de schoolmaaltijden is onderzocht onder 457 basisscholen die bij het fonds zijn aangesloten. De scholen werden geselecteerd op basis van het aantal leerlingen dat in relatieve armoede opgroeit.

Uit de resultaten geeft twee derde van de aangesloten basisscholen aan dat de kinderen energieker zijn en zich beter kunnen concentreren sinds ze op school een maaltijd aangeboden krijgen. Ook lijken de kinderen minder gestrest en is de sfeer in de klas verbeterd. “Door twee maal per week vers fruit aan te bieden zie je de kwaliteit van de tussendoortjes die ze de overige dagen meenemen iets verbeteren. Blijkbaar geeft dit financieel extra ruimte waardoor ze gezondere keuzes kunnen maken.”, geeft het Jeugdeducatiefonds aan in het rapport.

Driekwart van de leraren zegt dat de kinderen gezonder eten sinds de ontbijtjes worden aangeboden. Ook eten ze gevarieerder en leren ze andere producten kennen dan ze thuis krijgen. Bijna 90 procent van de ondervraagde leerkrachten geeft aan dat ouders positief reageren op het plan en meer betrokken zijn bij de school.

Echter, 57 procent van de scholen geeft aan dat het regelen van de maaltijden en tussendoortjes niet altijd makkelijk is. Soms is er te weinig ruimte op school om samen te eten met een grote groep leerlingen. Ook zijn er niet altijd voldoende kasten of koelingen om het eten in te bewaren.

“Het is belangrijk dat er aandacht blijft voor de praktische problemen die scholen ervaren bij het regelen van de maaltijden. Het is namelijk van groot belang dat de schoolmaaltijden op een goede manier worden georganiseerd en dat er voldoende middelen beschikbaar zijn om dit te bereiken.”, geeft het jeugdeducatiefonds aan.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelde vorig jaar eenmalig vijf miljoen euro beschikbaar voor het project. Minister Wiersma wil dat het aantal schoolmaaltijden wordt uitgebreid en kondigde aan honderd miljoen euro vrij te maken voor de maaltijden op basisscholen. De Tweede Kamer staat daar positief tegenover.

Grasduinen in het onderzoek kan hier.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,946FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
17.4 ° C
18.9 °
16.2 °
70 %
0.5kmh
4 %
za
16 °
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.