13.4 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomePurmerendCPB: koopkracht blijft gelijk maar armoede neemt toe

CPB: koopkracht blijft gelijk maar armoede neemt toe

Regionaal – Het Centraal Planbureau (CPB) heeft haar Centraal Economisch Plan 2023 (CEP) gepubliceerd. Uit het rapport blijkt dat de koopkracht van Nederlanders dit jaar gelijk blijft en volgend jaar met 2,0% zal stijgen. Tegelijkertijd zal de armoede volgend jaar toenemen.

Hoewel de energieprijzen de afgelopen maanden sterk zijn gedaald, is de inflatie breder geworden naar andere goederen en diensten. De lonen zijn inmiddels wel in beweging gekomen. Door het steunbeleid blijft de koopkracht dit jaar gemiddeld genomen hetzelfde, maar over de periode 2021-2024 zal er per saldo wel sprake zijn van een daling. In 2024 zal de armoede toenemen tot 5,8% van de bevolking door het beëindigen van tijdelijke inkomensmaatregelen voor de laagste inkomens.

Ondanks inflatie, zwakkere wereldhandel en dalende huizenprijzen, groeit de Nederlandse economie in 2023 en 2024 met respectievelijk 1,6% en 1,4%. De arbeidsmarkt blijft krap en de werkloosheid loopt slechts licht op tot 4,1% in 2024.

De overheidsfinanciën zullen dit jaar sterk verslechteren tot 3,0% bbp als gevolg van de extra inkomenssteun om de hogere energieprijzen te compenseren. In 2024 zal het tekort 2,6% bbp bedragen. Na deze kabinetsperiode wordt verwacht dat het tekort groter zal zijn dan 3% bbp. De EMU-schuld, die in 2023 en 2024 rond de 50% bbp stabiel blijft, zal stijgen tot 60% bbp in 2031.

CPB-directeur Pieter Hasekamp heeft aangegeven dat er herstel van koopkracht te zien is nu de inflatie daalt en de loongroei aantrekt. Maar door het wegvallen van tijdelijke overheidssteun zal het aantal mensen onder de armoedegrens volgend jaar weer stijgen. Daarnaast zal het overheidstekort de komende jaren verder oplopen, wat volgens Hasekamp pleit voor veel gerichtere steun dan nu het geval is.

Deze nieuwste raming van het CPB biedt een belangrijke blik op de economische situatie in Nederland voor de komende jaren en zal dienen als basis voor het beleid van het kabinet.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
13.4 ° C
14.4 °
12.2 °
79 %
4.5kmh
56 %
zo
19 °
ma
22 °
di
21 °
wo
22 °
do
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.