19.9 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeRegionaalProvinciale statenverkiezingen op 15 maart: 41 procent van de kiezers gaat voor...

Provinciale statenverkiezingen op 15 maart: 41 procent van de kiezers gaat voor een proteststem

Regionaal – Er is veel onvrede over het huidige kabinet in Nederland, wat kan leiden tot een grote opkomst van proteststemmers tijdens de komende verkiezingen, geven opiniepeilers aan. 41 procent van de kiezers zou voor een proteststem gaan.

Veel oppositiepartijen spelen hierop in en roepen kiezers op om tegen partijen in het huidige kabinet te stemmen. Vooral de partijen die nu landelijk in het kabinet zitten, moeten vrezen voor de zwevende kiezer.

De PVV is al jaren de partij die proteststemmen aantrekt en Geert Wilders laat zich graag zien tijdens demonstraties om deze kiezers aan te spreken. “Nederland is dit kabinet van Rutte en Kaag spuug- en spuugzat. We kunnen nu samen een vuist maken. Door volgende week woensdag te gaan stemmen”, riep Wilders vandaag nog tijdens het boerenprotest in Den Haag. BoerBurgerBeweging (BBB) adverteert met ‘Iedere dag BBBeter!’ en wordt ook gezien als alternatief voor een proteststem.

Linkse partijen zoals de PvdA en GroenLinks maken van deze provinciale verkiezingen vooral een stem tegen het kabinet. “Als GroenLinks en de PvdA inderdaad een fractie vormen in de Eerste Kamer, dan kunnen ze gezamenlijk meer invloed uitoefenen op de besluitvorming. Als ze ook nog eens de grootste fractie worden, kunnen ze zelfs een belangrijke rol spelen bij het tegenhouden of juist steunen van wetsvoorstellen.”, geeft een ingewijde aan.

Het vertrouwen in het kabinet is laag, vooral vanwege het stikstofbeleid, het asielbeleid, de toeslagenaffaire en de schadeafhandeling in Groningen. Dit leidt echter juist tot een hogere opkomst van kiezers die willen protesteren tegen het beleid, zeggen de opiniepeilers.

De VVD, die deel uitmaakt van het kabinet, is juist gestart met een campagne tegen de proteststem.

Peiling

Volgens een peiling van EenVandaag en Ipsos van begin maart zou de VVD veruit de grootste partij tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland worden. De partij zou op 11 zetels uitkomen, 3 meer dan tijdens de vorige verkiezingen. Forum voor Democratie lijkt de grootste verliezer te worden. In 2019 nog de grootste partij van Noord-Holland met negen zetels.

Maar na het uit de partij zetten van Statenlid Robert Baljeu en de afsplitsing van zes leden naar JA21 staat de teller nu nog op drie voor Forum. Volgens de peiling blijven daar na 15 maart nog twee van over. De PVV krijgt volgens de peiling een zetel erbij, van twee naar drie. JA21 moet het doen met drie zetels en BBB kan rekenen op 4 zetels.

Hieronder worden 15 partijen weergegeven. De kiezer in Noord-Holland heeft echter de keus uit 23 partijen. Bekijk ze hier.

GroenLinks en de Partij van de Arbeid lijken een bittere pil te moeten slikken. GroenLinks heeft nu nog negen zetels en zou er volgens deze peiling drie moeten inleveren. De PvdA zou dalen van zes naar vier.

De opkomst bij deze verkiezingen ligt traditioneel gezien niet hoog, maar door de onvrede over het kabinet lijkt hier, volgens opiniepeilers, verandering in te komen. Politici roepen daarom massaal op om te gaan stemmen en het verschil te maken.

Bent u er nog niet uit? Klik dan hieronder en vul het kieskompas in. Aan de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 doen 23 partijen mee. Inmiddels hebben al meer dan 23000 personen het kieskompas Noord-Holland ingevuld.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
19.9 ° C
21.1 °
18.9 °
63 %
4.9kmh
15 %
zo
20 °
ma
23 °
di
19 °
wo
21 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.