19.3 C
Purmerend
donderdag 11 juli 2024
HomeRegionaalKlimaatadvies aan kabinet: vleestaks, verplicht isoleren, meer taks op benzineauto en verhoging vliegbelasting...

Klimaatadvies aan kabinet: vleestaks, verplicht isoleren, meer taks op benzineauto en verhoging vliegbelasting “deze maatregelen gaan pijn doen”

Regionaal – Nederland is nog ver verwijderd van het behalen van de klimaatdoelen voor 2030. Dit concludeert een groep ambtenaren van verschillende ministeries in een uitgebreide studie. Het rapport dat dient als basis voor het klimaat- en energiebeleid bevat een waslijst aan maatregelen die nodig zijn om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Maar deze maatregelen gaan pijn doen voor iedereen.

“De tijd van laaghangend fruit is voorbij”, schrijven de ambtenaren. In elke sector moet actie worden ondernomen, van industrie en boeren tot voedsel, vervoer en gebouwen. En deze maatregelen zullen ook gevoeld worden in de portemonnee van burgers en bedrijven.

Om de CO2-uitstoot van de industrie te verminderen, zullen bedrijven meer moeten betalen voor hun uitstoot. En boeren moeten hun veestapel met 30% verminderen. In de voedingssector moeten we anders omgaan met ons voedsel. Dit kan onder andere door hogere belastingen op vlees en zuivel in te voeren, meer plantaardige eiwitten te eten en voedselverspilling tegen te gaan.

Op het gebied van mobiliteit zijn er ook flinke maatregelen nodig. Vanaf 2025 moeten alle leaseauto’s elektrisch zijn en de aanschafbelasting voor vervuilende auto’s gaat omhoog. De vliegbelasting wordt verder verhoogd en de luchtvaartsector moet meer duurzame brandstoffen gebruiken.

Voor gebouwen en huizen zijn de aanbevelingen onder andere om de prijs van gas te verhogen en elektriciteit juist goedkoper te maken. Elke koopwoning moet vanaf 2025 geïsoleerd zijn en isolatie-eisen worden stap voor stap aangescherpt. Dit alles heeft wel een prijskaartje: de maatregelen kosten burgers en bedrijven naar schatting zeven miljard euro.

Het rapport van de ambtenaren laat zien dat er een flinke inspanning nodig is om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Minister Jette kondigde aan om binnenkort met een plan te komen. Verschillende politieke partijen in Den Haag geven aan dat er nu een soort van menukaart ligt en dat dit ongetwijfeld gaat leiden tot grote discussies in de Tweede Kamer.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
19.3 ° C
20.7 °
18.3 °
68 %
0.5kmh
71 %
do
19 °
vr
15 °
za
17 °
zo
21 °
ma
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.