14.5 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomeRegionaalVrijdag 17 maart is het internationale slaapdag, slaapt u wel goed?

Vrijdag 17 maart is het internationale slaapdag, slaapt u wel goed?

Regionaal – Op vrijdag 17 maart is het World Sleep Day, de internationale dag van de slaap. Een goede nachtrust is van essentieel belang voor onze mentale en fysieke gezondheid. Tijdens de slaap verwerkt het lichaam wat we overdag hebben meegemaakt en gegeten en herstelt het van de inspanningen van de dag. Ook helpt slaap bij het herstellen van wonden of ziektes in het lichaam.

Een gebrek aan slaap kan leiden tot verschillende aandoeningen en ziektes, waaronder alzheimer en zelfs kanker, geven deskundigen aan. Ondanks de grote gevolgen wordt een slechte nachtrust vaak onderschat en is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken en eventueel hulp te zoeken bij een professional zoals de huisarts.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander een goed slaappatroon heeft, maar toch hebben veel mensen slaapproblemen. Een op de drie mensen heeft geregeld slaapproblemen en 10 tot 15 procent raadpleegt hiervoor een arts. Vrouwen hebben het vaakst last van slaapproblemen.

Probeer deze tips als u slaapproblemen hebt.

Kinderen

Een goede nachtrust is ook voor kinderen belangrijk. Als zij te weinig slapen heeft dat invloed op de hormoonhuishouding, wat kan leiden tot overgewicht, concentratieproblemen en achteruitgang van leerprestaties. Ook kunnen kinderen vervelend gedrag gaan vertonen als ze moe zijn. Gelukkig slaapt het grootste deel van de kinderen goed. Ouders kunnen voor meer informatie en tips terecht bij de GroeiGids. Voor kinderen komt een goede nachtrust neer op 10 a 11 uur, volgens Monique L’Hoir. Ze legt in onderstaand filmpje meer uit over het belang van slaap.

In Zaanstreek-Waterland slaapt 93% van de 4-8 jarigen goed en 95% van de 8-12 jarigen. Een rustig slaapritueel en een vaste bedtijd kunnen de slaap ten goede komen. Beeldschermen, cafeïne houdende dranken en intensief bewegen na het avondeten heeft invloed op de diepe slaap en dus het herstel.

Ouders kunnen al hun vragen over slaap stellen in de GroeiGids ouderchat van de GGD en jeugdgezondheidsorganisaties. Hier kunnen ouders elke werkdag tussen 8.30 en 18.00 uur en op maandag-, dinsdag- en donderdagavond tot 20.30 uur chatten met een jeugdverpleegkundige.

Ook kunnen ouders altijd een afspraak maken voor het Opvoedspreekuur. Tijdens dit spreekuur kijkt een pedagoog met ouders mee en biedt een luisterend oor, ondersteuning en coaching waar nodig. Ouders kunnen een afspraak maken via www.opvoedspreekuur.nl.

Uitslaapdag

Hoewel deze dag meer leeft in België, waar het een ware ‘uitslaapdag’ is geworden, wordt in Nederland vooral aandacht gevraagd voor de gevolgen van slechte nachtrust en de aandoeningen die slechte nachtrust kunnen veroorzaken.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
14.5 ° C
15.6 °
13.3 °
80 %
0.8kmh
8 %
do
23 °
vr
26 °
za
28 °
zo
23 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.