4.2 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeEdamTwintig tijdelijke woonunits in Edam-Volendam “voor starters, spoedzoekers en vluchtelingengezinnen”

Twintig tijdelijke woonunits in Edam-Volendam “voor starters, spoedzoekers en vluchtelingengezinnen”

Edam-Volendam – Vorige zomer heeft de regio Zaanstreek-Waterland 300 woonunits gekocht. Deze waren bedoeld om Oekraïense vluchtelingen in de regio op te vangen. De gemeente Edam-Volendam heeft het op zich genomen om 32 units in haar gemeente te plaatsen. In eerste instantie worden de units ingezet voor de duur van 10 jaar.

Tien van deze units worden nu door wooncorporatie Wooncompagnie beschikbaar gesteld aan starters en spoedzoekers uit Edam-Volendam. Tien dubbele units worden ingezet voor vluchtelingengezinnen met kinderen uit Oekraïne die nu in de Meermin verblijven. De Meermin kan op deze wijze langzamerhand leeg worden gemaakt om uiteindelijk herontwikkeld te worden voor (permanente) woningbouw. De overige twee units zijn een technische eenheid en een die ruimte biedt aan bijvoorbeeld de wasgelegenheid.

Het terrein achter het voormalige politiebureau aan de Deimpt (aan de weg) in Volendam ziet de gemeente Edam-Volendam als een geschikte locatie om deze tijdelijke woningen te plaatsen. “Als de units niet meer nodig zijn voor vluchtelingen uit Oekraïne, is het mogelijk deze units door de lokale woningbouwcorporaties in te zetten voor andere doelgroepen.”

“We hebben voor deze plek gekozen omdat de locatie eigendom is van de gemeente. Daarnaast is deze plek geschikt omdat hier redelijk eenvoudig en snel de tijdelijke woningen geplaatst kunnen worden. Bijkomend voordeel is dat de voorzieningen, zoals winkels en zorg, voor de bewoners van de tijdelijke woningen goed bereikbaar zijn.”, schrijft de gemeente Edam-Volendam.

Uitstel nieuwbouw brandweerkazerne

“Omdat de gekozen locatie ons de kans geeft om voor een aantal jaren een kleine verlichting op de woningmarkt te geven, wordt de nieuwbouw van de brandweerkazerne uitgesteld.”, schrijft de gemeente. Dit heeft wel tot gevolg dat de nieuwe tijdelijke brandweerpost in Edam een aantal jaren langer in gebruik blijft dan de vijf jaar waarvoor nu een vergunning is verleend. Uitstel van het besluit leidt niet tot afstel van de bouw van een nieuwe, permanente kazerne, geeft de gemeente Edam-Volendam aan.

Op deze wijze biedt de gemeente een oplossing voor de verschillende opgaven. Het voormalige politiebureau aan de Deimpt, momenteel in gebruik als vergadercentrum voor de gemeente, blijft hiermee dus ook langer in gebruik.

Vervolg

Om de tijdelijke woningen te kunnen plaatsen moeten nog een aantal zaken gebeuren. Zoals het aanvragen van een tijdelijke omgevingsvergunning en het verlengen van de vergunning voor de tijdelijke brandweerkazerne Edam. Ook dient het terrein van de Deimpt gereed gemaakt te worden voor de units en worden er extra parkeerplaatsen aangelegd. De muur die het terrein momenteel omheint, wordt gesloopt om het terrein toegankelijk te maken.

Op zijn vroegst kunnen de woonunits rond de bouwvak geplaatst worden. Daarna worden het terrein en de woningen door de gemeente Edam-Volendam ingericht.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,798FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4.2 ° C
5.6 °
2.4 °
75 %
2.2kmh
100 %
wo
9 °
do
8 °
vr
8 °
za
9 °
zo
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.