3.4 C
Purmerend
dinsdag 28 november 2023
HomeRegionaalBBB de grootste bij waterschapsverkiezing voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

BBB de grootste bij waterschapsverkiezing voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Regionaal – De voorlopige uitslag van de verkiezing voor het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is bekend. Nu 99% van de stemmen geteld is, behaalt BBB 6 zetels. Ruim 485.000 Noord-Hollanders brachten in het beheergebied van het hoogheemraadschap hun stem uit. Het opkomstpercentage is 54,5%.

Deze voorlopige uitslag is op partijniveau. De komende dagen worden de stemmen door de gemeenten op persoonsniveau geteld. Dan wordt ook bekend welke kandidaten met voorkeursstemmen zijn gekozen. Door een wetswijziging over geborgde zetels zijn er in 2023 drie zetels meer verkiesbaar. De voorlopige verdeling is als volgt

Klik op afbeelding om te vergroten

Opkomst

De opkomst is met 54,5% hoger dan in 2019 (52,3%). Dijkgraaf Remco Bosma over de hoge opkomst: “Ik ben blij dat zo veel inwoners naar de stembus zijn gekomen en het werk van het waterschap belangrijk vinden. Samen met de volksvertegenwoordigers blijft het hoogheemraadschap zorgen voor veilig water, voldoende water en schoon water in ons beheergebied.”

Hollands Noorderkwartier telde tijdens de verkiezingen ongeveer 960.000 stemgerechtigden (ruim 30.000 meer dan in 2019). In Waterland was de opkomst opnieuw het hoogst van alle gemeenten: 67,7%. Velsen had met 34,5% de laagste opkomst. De opkomstgroei in Opmeer was het grootst: 61,3% (was 55,1% in 2019).

Meer zetels

Door een wetswijziging over het aantal geborgde zetels zijn er drie zetels meer te verdelen dan tijdens de vorige waterschapsverkiezingen. Geborgde zetels zijn niet verkiesbaar. Voor de categorie Ongebouwd betekent dit dat zij van 3 naar 2 zetels gaan. Deze worden benoemd door LTO Noord. De categorie Natuurterreinen stijgt van 1 naar 2 zetels. Deze zetels worden benoemd door de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE). De categorie Bedrijven verliest door de wetswijziging alle drie de zetels. Hierdoor komt het totaal aantal geborgde zetels op 4 uit. Het aantal verkiesbare zetels stijgt daarmee van 23 naar 26 zetels.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,733FansLike
2,520VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
3.4 ° C
4.4 °
1.7 °
75 %
3.1kmh
81 %
di
4 °
wo
5 °
do
4 °
vr
3 °
za
3 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.