14 C
Purmerend
maandag 24 juni 2024
HomeRegionaalVannacht gaat de zomertijd in, dit doet het met ons lijf

Vannacht gaat de zomertijd in, dit doet het met ons lijf

Regionaal – Vannacht gaat de zomertijd weer in. Om 02:00 uur gaat de klok een uur vooruit en dat betekent een uur korter slaap. Voor sommigen geen enkel probleem, voor anderen een aanslag op hun lijf. 

De zomertijd is in 1977 ingesteld vanwege economische redenen. Het doel: besparen van energie. Door de klok een uurtje vooruit te zetten wordt meer gebruik gemaakt van het daglicht en hoeven de lampen dus minder lang aan. Handig, maar eigenlijk tegennatuurlijk. De wintertijd is namelijk de ‘normale’ tijd.  

Verstoren van ritme

Naast economische invloed, heeft het verzetten van de klok ook invloed op het menselijk lichaam. De biologische klok wordt verstoord, waardoor je langere tijd moeite kan hebben met slaap. Het kan lastiger worden om in slaap te komen, of juist om wakker te worden. Vaak went het nieuwe ritme vanzelf. 

Niet alleen onze slaap is de pineut, ook onze hormonen. De hormoonhuishouding wordt net zoals ons slaapritme verstoord. Volgens neuroloog Raymond Vogels van het Noordwest Ziekenhuisgroep kan het tot zes weken duren voordat de hormonale balans weer helemaal oké is. 

De invloed op het lichaam is één van de redenen waarom er een tijd sprake is geweest van het afschaffen van de zomer- en wintertijd. Dit plan is weer de ijskast ingegaan. Volgens de Rijksoverheid moet er meer onderzoek worden gedaan. “Het kabinet vindt dat de Europese Commissie nog niet duidelijk aangeeft wat de voor- en nadelen van de afschaffing zijn. Daarvoor is een diepgaande effectbeoordeling door de Europese Commissie nodig.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,949FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
14 ° C
15.1 °
13 °
80 %
0.9kmh
8 %
ma
23 °
di
25 °
wo
26 °
do
26 °
vr
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.