14 C
Purmerend
maandag 24 juni 2024
HomeRegionaalNS informeert klanten uit voorzorg over datalek bij leverancier "bijna 800.000 klanten"

NS informeert klanten uit voorzorg over datalek bij leverancier “bijna 800.000 klanten”

Regionaal – De Nederlandse Spoorwegen hebben bijna 800.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonlijke gegevens mogelijk zijn gelekt. Dit komt door een datalek bij marktonderzoeksbureau Blauw, waarmee de NS samenwerkt. Blauw meldde op 25 maart dat persoonsgegevens van klanten mogelijk betrokken waren bij het datalek.

Het gaat om klanten die hebben meegewerkt aan klanttevredenheidsonderzoeken die zijn uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau. Afhankelijk van het onderzoek waaraan de klant heeft deelgenomen, kan het gaan om persoonsgegevens zoals naam, e-mailadres en telefoonnummer. Financiële gegevens of wachtwoorden zijn niet gelekt.

De NS heeft uit voorzorg ongeveer 780.000 klanten per e-mail geïnformeerd en gevraagd alert te zijn op phishingberichten. Blauw heeft opdracht gekregen om uit te zoeken hoe het datalek heeft kunnen gebeuren en heeft maatregelen getroffen om het lek te dichten en herhaling te voorkomen. De Autoriteit Persoonsgegevens is op de hoogte gesteld.

Blauw meldt op hun website dat het datalek is ontstaan bij een leverancier van software die ze gebruiken voor onderzoek. Hierdoor hebben derden mogelijk toegang gehad tot data die de marktonderzoeker verzamelt en verwerkt voor opdrachtgevers, evenals data voor het eigen tevredenheidsonderzoek.

“Dit betreuren wij zeer en wij hebben onze opdrachtgevers hierover ingelicht. Wij weten nog niet wat er exact is ontvreemd. Op dit moment loopt het onderzoek om te achterhalen welke gegevens door onbevoegden zijn bekeken of ontvreemd.”, schrijft Blauw. Het marktonderzoeksbureau heeft het incident ook gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens met betrekking tot hun eigen data.

De NS en Blauw betreuren het voorval en werken eraan om de gevolgen van het datalek te minimaliseren. De klanten worden geadviseerd om alert te zijn op verdachte e-mails en om alleen te reageren op berichten van officiële kanalen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,949FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
14 ° C
15.1 °
13 °
80 %
0.9kmh
8 %
ma
23 °
di
25 °
wo
26 °
do
26 °
vr
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.