15.2 C
Purmerend
woensdag 22 mei 2024
HomeRegionaalVorig jaar 29% meer boetes in Noord-Holland voor rijden onder invloed, bekijk...

Vorig jaar 29% meer boetes in Noord-Holland voor rijden onder invloed, bekijk hier uw gemeente

Regionaal – In 2022 werden in Noord-Holland veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden 7405 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van 29% vergeleken met 2021 en het hoogste aantal boetes sinds 2012. De toename in Purmerend bedroeg 70 bekeuringen in 2022 en kwam hiermee uit op 225.

Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van recentste Politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.

In 2022 werden in Noord-Holland veel meer bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed dan het jaar ervoor. Wel is de stijging minder sterk dan ergens anders in het land: de landelijk gemiddelde toename was namelijk 34,1%. 

Grootste stijging in Amsterdam en Zaanstad

Vooral in Amsterdam werden in 2022 flink meer bestuurders op de bon geslingerd. In de gemeente werden vorig jaar 3075 bestuurders betrapt: 460 meer dan in 2021. De top 5 Noord-Hollandse gemeenten met de sterkste toename van het aantal proces-verbalen voor rijden onder invloed:

  • Amsterdam: Toename van 460 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
  • Zaanstad: Toename van 205 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
  • Alkmaar: Toename van 120 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
  • Haarlem: Toename van 120 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
  • Hilversum: Toename van 115 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed

In slechts 5 van de 44 Noord-Hollandse gemeente was vorig jaar een afname van het aantal verkeersdeelnemers die werden betrapt voor rijden onder invloed. 

Alcoholclausule

“Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Bijna alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld”, volgens autoverzekering expert Menno Dijcks.

Menno legt uit dat een nieuwe autoverzekering lastig kan zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had. “De verzekeraar heeft in zo’n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Mogelijk kun je dan alleen nog terecht bij de Vereende, waar de premie een stuk hoger is.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
15.2 ° C
16.2 °
14.4 °
83 %
3.1kmh
100 %
di
15 °
wo
18 °
do
18 °
vr
17 °
za
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.