18.1 C
Purmerend
donderdag 23 mei 2024
HomeRegionaalPsychiaters bieden excuses aan voor leed aan lhbtiq+-gemeenschap in het verleden "we...

Psychiaters bieden excuses aan voor leed aan lhbtiq+-gemeenschap in het verleden “we willen deze zwarte bladzijde omslaan”

Regionaal – De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) heeft haar excuses aangeboden voor het leed dat de lhbtiq+-gemeenschap in het verleden is aangedaan. Voorkeuren en genders anders dan hetero, man of vrouw werden vroeger als ziekte beschouwd en psychiaters boden daarom vreselijke behandelingen aan, zoals schoktherapie en castratie.

Niels Mulder, voorzitter van de NVvP, sprak tijdens een congres zijn spijt uit over het verleden: “Met de ogen van nu kijken we met spijt op het verleden terug. We erkennen het leed dat daardoor is ontstaan. We willen deze zwarte bladzijde omslaan.” Mulder erkent dat het onderdrukken van verschillende seksuele en genderidentiteiten leed heeft aangericht.

De spijtbetuiging volgt op meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat lhbtiq+’en vaker psychische klachten ervaren door een gebrek aan acceptatie. Zo heeft onderzoek van het Trimbos-instituut uit 2010 aangetoond dat depressie, angst, verslaving en suïcidaliteit binnen die groep relatief vaker voorkomen. Uit recent onderzoek van 113 Zelfmoordpreventie blijkt dat 43 procent van de jongeren die zich onder de lhbtiq+-gemeenschap scharen, weleens suïcidale gedachten heeft gehad.

De NVvP hoopt met deze spijtbetuiging het leed te erkennen en een stap te kunnen zetten naar betere zorg voor de lhbtiq+-gemeenschap. Ook lhbtiq+-organisaties COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland zijn blij met het statement. “Pathologiseren, castratie, zogenaamde ‘genezing’: het zijn littekens in mensenlevens en de regenbooggemeenschap. Het is goed dat de NVvP vandaag spijt betuigt voor dat verleden, zodat die schaduw uit de behandelkamer verdwijnt”, schrijft COC Nederland.

Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland: “Genderdiverse mensen hebben lang te horen gekregen dat ze psychisch niet in orde zouden zijn, juist ook van psychologen en psychiaters. Daarom is het belangrijk dat dé vereniging voor psychiaters daar nu duidelijk afstand van neemt. Wij kijken uit naar verdere samenwerking met de NVvP om de spijtbetuiging bij de mensen te krijgen die hier zelf door geraakt zijn.”

Lees hieronder de gehele brief van De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie met de excuses.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,925FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18.1 ° C
19.5 °
16 °
69 %
2.7kmh
92 %
do
18 °
vr
17 °
za
17 °
zo
20 °
ma
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.