18.4 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomeRegionaalWanneer ga jij stoppen? Accijns op tabak gaat omhoog op 1 april...

Wanneer ga jij stoppen? Accijns op tabak gaat omhoog op 1 april met 1,22 euro

Regionaal – Vanaf zaterdag 1 april gaat de accijns op tabak met 1,22 euro omhoog. Dit betekent dat een pakje sigaretten van twintig stuks gemiddeld 9 euro zal kosten. Voor veel rokers zal dit een aardige klap op de portemonnee zijn. Over een jaar komt er nog eens 1,22 euro bij en zal een pakje sigaretten gemiddeld 10 euro kosten.

Het ministerie van Volksgezondheid meldt echter dat niet alle rokers vanaf zaterdag al meer moeten betalen. Dit is afhankelijk van het merk en het verkooppunt. Leveranciers mogen tot uiterlijk 1 juni hun oude voorraad tegen de huidige prijs aan tabakswinkels verkopen.

Het doel van de accijnsverhoging is om het aantal rokers te laten dalen. “We weten uit onderzoek dat 80 procent van alle rokers wil stoppen. Die mensen willen we zoveel mogelijk steunen om er nu ook echt mee op te houden”, zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). “Enerzijds met de forse prijsverhogingen dit jaar en volgend jaar. Anderzijds met goede stophulp, minder verkooppunten en een verdere beperking van de plekken waar je mag roken, zodat mensen minder in de verleiding komen om weer te beginnen met roken.”

De verhoging van de belasting op tabak is een afspraak uit het regeerakkoord. Het overheidsbeleid is erop gericht dat in 2040 geen enkele jongere meer begint met roken. In 2022 rookte 18,9 procent van de 18-plussers, terwijl een jaar eerder dat percentage nog op 20,6 procent lag.

Het doel van de accijnsverhoging is om het aantal rokers te laten dalen, omdat uit onderzoek blijkt dat 80 procent van alle rokers wil stoppen. De overheid wil hen hierbij helpen door goede stophulp aan te bieden en het aantal verkooppunten en rookplekken te beperken. De verhoging van de belasting op tabak is een afspraak uit het regeerakkoord, dat erop gericht is dat in 2040 geen enkele jongere meer begint met roken.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
18.4 ° C
19.4 °
17 °
81 %
0.9kmh
100 %
vr
17 °
za
18 °
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.