18.1 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeVolendamGoed zeilweer voor 37e Pieperrace, zaterdag wel een beetje nat

Goed zeilweer voor 37e Pieperrace, zaterdag wel een beetje nat

Volendam – De haven vol Volendam ligt dit weekend weer vol traditionele zeilschepen voor de 37e Pieperrace die gevaren wordt op de Gouwzee. Het is de opening van het zeilseizoen van de schepen, die vandaag nat begint met harde wind en veel regen.

De organisatie is klaar voor. “Er zijn al bijna veertig aanmeldingen binnen”, laat Cor Klein weten. “Ik verwacht dat daar vrijdagavond zeker nog een aantal schepen bijkomen.”

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaatsvinden. Dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de bruine vloot een aantrekkelijk kijkspel met muziek en een markt. Bovendien zal – net als vorige jaren – in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren.

Regen

Zaterdag zijn de weergoden voor het publiek op de dijk niet goed gezind. Met een windkracht 4 a 5 is het voor de zeilers wel goed weer, maar er valt ook flink wat regen. Zondag daarentegen wordt het een prachtig dag met volop zonneschijn.

De wedstrijden beginnen zaterdag om 11 uur met de visserijschepen en kleine tjalken. Om 12 uur is het de beurt aan de grote tjalken en klippers. Ook zondag klikt het eerste startschot om 10.30 uur (visserijschepen en kleine tjalken). Om 11.30 uur begint de wedstrijd voor de klippers en grote tjalken. De prijsuitreiking is zondag om 16 uur in ’t Gat van Nederland. 

Havenfeesten

Naast een volle haven, zorgen de boten voor nog meer reuring in het vissersdorp. Op het recreatieterrein Het Slobbeland staat een feesttent met verschillende lokale artiesten zoals Jan Smit en de 3JS.

Pieperrace

De Pieperrace is een wedstrijd voor traditionele zeilschepen en houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen) tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren onder andere bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
18.1 ° C
19 °
17 °
73 %
5.4kmh
83 %
zo
20 °
ma
23 °
di
21 °
wo
22 °
do
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.