13.8 C
Purmerend
vrijdag 14 juni 2024
HomeRegionaalFiles op snelwegen weer terug op niveau voor corona, Noord-Holland 20% groei

Files op snelwegen weer terug op niveau voor corona, Noord-Holland 20% groei

Regionaal – Nederlandse files zijn terug op het niveau van voor de coronapandemie, zo blijkt uit filecijfers van ANWB Verkeersinformatie. Met name tijdens de spitsuren zijn dagelijkse files van enkele jaren geleden weer terug te vinden op alle ranglijsten. Het aantal opstoppingen is in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 zelfs met tien procent gestegen.

Volgens de woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie heeft deze stijging te maken met het feit dat mensen langzaam weer terugkeren naar kantoor en het groeiende wagenpark. Het CBS meldt dat er inmiddels zo’n 8,9 miljoen personenauto’s in Nederland rondrijden en dat het vrachtverkeer ook is toegenomen, wat duidelijke consequenties heeft voor de doorstroming.

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar groeide de filezwaarte tijdens de ochtendspits met 17 procent. Vooral op dinsdag en donderdag was het druk op de weg. Het aantal auto’s bumper aan bumper blijft bijna onveranderd, maar opvallend is de enorme toename van de filezwaarte op de A12 van de Duitse grens richting Arnhem bij Duiven.

Ook regionaal zijn er verschillen zichtbaar in de filecijfers over het eerste kwartaal. In Noord-Holland groeide de filezwaarte met 20 procent in vergelijking met 2019, terwijl de drukste provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant blijven.

Het jaar 2023 gaat de recordboeken in vanwege een paar dagen met buitengewoon slecht weer in maart. Sneeuw en regen zorgden op dinsdagochtend 7 en 14 maart voor spitsen met records aan filelengte van respectievelijk 1093 en 1102 kilometer. De woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie verwacht dat deze trend zich zal voortzetten. Hij ziet geen redenen om anders te denken en is verbaasd dat de stijging nu al zo hoog is met maar liefst tien procent.

De ANWB adviseert automobilisten daarom ook om zich voor te bereiden op extra reistijd en alternatieve routes te overwegen, en benadrukt dat het verstandig is om de verkeersinformatie in de gaten te houden en zo nodig het reisgedrag aan te passen.

Tot 10 knelpunten 2023 ochtendspits:Locatie:
1. A12 Duitse grens -> ArnhemDuiven
2. A2   Maastricht -> EindhovenLeende
3. A27 Breda -> UtrechtHank
4. A58  Breda -> EindhovenMoergestel
5. A1 Apeldoorn -> AmsterdamBarneveld – knp.Hoevelaken
6. A2 ‘s-Hertogenbosch -> Utrecht Kerkdriel
7. A4  Den Haag -> AmsterdamZoeterwoude
8. A16 Breda -> Rotterdamknp. Klaverpolder
9. A67 Venlo -> EindhovenSomeren
10. A28 Zwolle -> Utrechtknp. Hoevelaken

Tot 10 knelpunten 2023 avondspits:Locatie:
1. A27 Utrecht -> BredaNoordeloos
2. A4  Amsterdam -> Den HaagRoelofarendsveen
3. A4 Den Haag -> RotterdamKetheltunnel
4. A2 Utrecht -> ‘s-HertogenboschGeldermalsen 
5. A20 Gouda -> Hoek van Hollandknp. Terbregseplein
6. A15 Rotterdam -> Gorinchem Sliedrecht
7. A1 Amsterdam -> Apeldoornknp. Hoevelaken – Barneveld
8. A27 Almere -> UtrechtUtrecht-Noord
9. A13 Den Haag -> RotterdamDelft-Zuid
10. A10 Zaandam -> Amsterdamknp. de Nieuwe Meer

* Filezwaarte = lengte keer duur van de fileSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.8 ° C
15 °
12.8 °
72 %
1.5kmh
100 %
vr
18 °
za
16 °
zo
19 °
ma
19 °
di
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.