8.4 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
Home112Uitspraak rechter tegen 8 daders klopjacht Broek in Waterland: straffen tot 15...

Uitspraak rechter tegen 8 daders klopjacht Broek in Waterland: straffen tot 15 jaar cel

Amsterdam – De rechtbank van Amsterdam heeft lange celstraffen opgelegd aan de verdachten van de overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord op 19 mei 2021. De straffen variëren van twee tot vijftien jaar.

In slechts één geval is wettig en overtuigend bewezen dat er gericht op agenten is geschoten. Deze persoon krijgt de straf van 15 jaar opgelegd. De rechtbank spreekt van ‘ongekende brutaliteit en minachting voor het leven van personen’. De rechtbank is van oordeel dat medeplegen van een gekwalificeerde poging tot doodslag op de agenten is bewezen.

Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel geëist tegen zeven verdachten, terwijl een achtste verdachte vijf jaar hoorde eisen. In totaal werd er tijdens de overval voor 14,5 miljoen euro aan edelmetalen buitgemaakt, waarvan 4,2 miljoen nog steeds spoorloos is.

Tijdens de achtervolging door de politie schoten de overvallers met automatische wapens op de politie en reden ze zich uiteindelijk vast in Broek in Waterland. De achtervolging te voet ging verder door de weilanden, waarbij één van de overvallers, een 47-jarige Fransman, werd doodgeschoten door de politie. Zes mannen werden aangehouden, terwijl later meer aanhoudingen werden verricht in België en Frankrijk.

Hoewel tijdens de vlucht te voet door het weiland nog maar één overvaller gewapend was, oordeelde het OM na onderzoek dat het schieten door de politie gerechtvaardigd was vanwege de voortdurende dreiging voor de politie en anderen. Het OM beschreef de verdachten als een ‘zwaarbewapend internationaal commando’ dat ‘met dollartekens in de ogen’ in Nederland op oorlogspad was. De zaak wordt beschouwd als ‘aan de absolute bovengrens van ernst’.

De daders hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,796FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.4 ° C
9 °
7.8 °
82 %
4kmh
100 %
wo
8 °
do
8 °
vr
9 °
za
7 °
zo
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.