6.7 C
Purmerend
dinsdag 23 april 2024
HomeRegionaalVrouw gedwongen in prostitutie op adres in Purmerend, OM eist 6 jaar...

Vrouw gedwongen in prostitutie op adres in Purmerend, OM eist 6 jaar celstraf en 1 miljoen euro aan schadevergoeding

Regionaal – Een 32-jarige man uit Utrecht die ervan wordt verdacht drie kwetsbare vrouwen gedwongen te hebben in de prostitutie te werken, hoorde op maandag 3 april zes jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Daarnaast eiste de officier van justitie ook een contactverbod van vijf jaar en moet de man wat betreft het OM in totaal € 1.053.000,- aan schadevergoeding aan de slachtoffers betalen. De officier van justitie tijdens de zitting: ‘Dit is uitbuiting in zijn puurste vorm’ en: ‘Alles draaide bij hem om de poen’. 

De mensenhandelzaak kwam aan het rollen toen één van de slachtoffers op 18 januari 2021, toen 21 jaar, de politie belde en vertelde dat zij gedwongen in de prostitutie moest werken op een adres in Purmerend. Een vrouw had seksueel getinte foto’s en video’s van het slachtoffer die zij dreigde online te zetten als zij haar werkzaamheden niet zou voortzetten.

De 32-jarige man was volgens het slachtoffer de vriend van deze vrouw en was ook betrokken. Later bleek uit onderzoek dat deze inmiddels 26-jarige vrouw, zelf ook slachtoffer was van de 32-jarige man en door hem was gedwongen om ruim anderhalf jaar in de prostitutie te werken. Zij was verliefd op hem en deed daarom alles wat hij van haar wilde.

Het eerste slachtoffer vertelde aan de politie dat zij door de 32-jarige man was mishandeld en dat hij al haar geld had afgepakt. Zij mocht niet stoppen met het werk en als zij aangaf eruit te willen stappen werd ze geslagen of bedreigd. Bovendien vertelde zij dat er meer meisjes door de man werden geprostitueerd. Het slachtoffer deed uiteindelijk op 8 maart 2021 aangifte en de volgende dag ging het mensenhandelonderzoek Antigua van start. 

In mei 2021 werd de 26-jarige vrouw gehoord als verdachte. Daaruit bleek dat zij ook slachtoffer was. Uit de verklaringen van de twee vrouwen en het onderzoek, kwam een derde slachtoffer in beeld, een inmiddels 22-jarige vrouw, die licht verstandelijk beperkt is en al haar geld aan de man moest afstaan. 

Horrorscenario

De 26-jarige vrouw en de 22-jarige vrouw waren smoorverliefd op de 32-jarige man en deden alles voor hem. Hij beloofde de vrouwen een toekomst met hem, maar er was maar één manier om zijn aandacht te krijgen: geld. De officier van justitie spreekt van loverboyachtige praktijken. Deze vorm van mensenhandel kenmerkt zich door de grote afhankelijkheid van een slachtoffer, de grove schendingen van de lichamelijke en geestelijke integriteit en het feit dat de dader de zucht naar geldelijk gewin belangrijker vindt dan het feit dat het leven van het slachtoffer in een horrorscenario verandert. 

Rol van de 32-jarige man

Het onderzoek laat zien dat de 32-jarige man de touwtjes in handen had. Hij regelde woon- en werkruimte voor de jonge vrouwen, bracht hen naar klanten en hotels, hij regelde onlineadvertenties en haalde tot slot het geld op dat met de prostitutie was verdiend. De man koos bewust kwetsbare slachtoffers uit: meisjes die gebroken waren en geen familie hadden op wie zij konden terugvallen. Hij maakte op grove manier misbruik van hun beïnvloedbaarheid. De vrouwen moesten zeven dagen per week, 24 uur per dag werken, ook als zij ongesteld waren. Zij moesten seksuele handelingen verrichten met soms wel meer dan 150 mannen in een maand. De man zette de vrouwen onder druk, gebruikte geweld en bedreigde hen. Veel van het geld stak hij in zijn eigen zak. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat hij onverklaarbare inkomsten had, die hij niet met zijn gebruikelijke baan verdiende. 

Bewijs

Uit het onderzoek is gebleken dat de man betalingen deed aan een bedrijf dat online adult entertainment aanbiedt en een website beheert waarop advertenties worden geplaatst voor prostitutie. Op de advertentiesite werden de slachtoffers in deze zaak ‘aangeboden’ en onder de advertenties stonden 06-nummers waarmee de telefoon van de 32-jarige man vaak contact bleek te hebben. Zijn eigen nummer werd gebruikt om de advertenties aan te maken. 

De politie in Rotterdam deed naar aanleiding van zo’n advertentie een prostitutiecontrole en maakte een afspraak via het aangegeven nummer. Zo kwam de politie bij het derde slachtoffer in deze zaak uit, de licht verstandelijk beperkte, inmiddels 22-jarige vrouw. Ook is er veel informatie en bewijs naar voren gekomen uit verschillende WhatsApp-gesprekken tussen de verdachte en de slachtoffers. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de jonge vrouwen helemaal niet als prostituee wilden werken, maar dat ze hiertoe door de man werden gedwongen. Daarnaast werden de telefoons van de man en één slachtoffer getapt, waarin bijvoorbeeld werd gesproken over het ophalen van slachtoffers als zij uit een hotel kwamen. Het wegbrengen en ophalen van slachtoffers bij hotels werd ook daadwerkelijk door de politie waargenomen.

De man appte met zijn vrouw over meisjes die voor hem in de prostitutie werkten. De slachtoffers zouden moeten doorwerken, zodat de kosten van de verbouwing van het huis konden worden betaald. Ook blijkt uit de gesprekken dat de twee zich er duidelijk van bewust zijn dat één slachtoffer verstandelijk beperkt is. Ze noemden haar dom en er wordt gezegd dat ze geen hersens heeft. Naast dat ze respectloos over haar praten, merken ze wel op dat zij het meeste werkt en dus het meeste geld voor hen verdient. De vrouw van de 32-jarige man moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden in deze zaak. De man is uiteindelijk aangehouden en zit sinds 14 juni 2022 vast. 

Ernst van de feiten

De officier van justitie noemde ter zitting dat de man alleen aan zijn eigen gewin dacht en niet aan hoe het voor de slachtoffers moest zijn dat zij een lange tijd, dag in, dag uit zich moesten laten prostitueren en daarbij een groot deel of zelfs alles van hun inkomsten moesten afstaan. Ook wanneer het slachtoffer met een verstandelijke beperking in een appje aangaf iets niet te willen wat een klant van haar vroeg, dan antwoordde de man dat zij het gewoon moest doen. 

De slachtoffers van de man die verliefd op hem waren, dachten dat zij een gezamenlijke en mooie toekomst met hun ‘geliefde’ zouden hebben, terwijl zij in werkelijkheid onvrijwillig en keihard moesten werken voor zijn onstilbare honger naar geld. De officier van justitie gaf tijdens de zitting aan dat het beeld naar voren komt van een gewetenloze man ‘die op geen enkele manier respect toont voor andermans leven en voor wat? Voor een dakkapel, een nieuwe keuken? Dat alles was hem meer waard dan het welzijn van deze drie vrouwen.’ De slachtoffers zijn erg beschadigd door wat hen is overkomen.

Tot op de dag van vandaag toont de man geen spijt voor zijn daden. Hij bagatelliseert zijn rol en schuift de schuld af op één van de slachtoffers. Met oog op de ernst van de feiten, de lange duur van de uitbuiting van verschillende jonge en kwetsbare vrouwen en de proceshouding van de verdachte komt de officier van justitie tot het eisen van een gevangenisstraf van zes jaar. Ook moet de verdachte wat het OM betreft de vrouwen een schadevergoeding betalen van in totaal €1.053.000,-.

De rechtbank doet over ongeveer twee weken uitspraak.
 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,900FansLike
2,550VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
76 %
4kmh
100 %
di
6 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °
za
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.