16.5 C
Purmerend
zondag 16 juni 2024
HomePurmerendColumn van Tor Narra: raad voor de Raad

Column van Tor Narra: raad voor de Raad

Afgelopen week was er weer de gebruikelijke maandelijkse raadsvergadering. De agenda wordt met het vaststellen van de ingediende moties en amendementen vastgesteld en de vergadering van onze lokale volksvertegenwoordigers van deze is daarmee een feit.

Er staan twaalf hamerpunten op de agenda. Dat zijn onderwerpen waar onze gekozen raads- en commissieleden de raadspunten met elkaar al hebben voorbereid en waar iedereen het feitelijk mee eens is. Daar hoeven ze het dan niet meer over te hebben. 

Blijven de bespreekpunten over. Dat zijn met de agendapunten waar onze fracties in de raad het debat met elkaar en het college kunnen aangaan. Zo zal het zijn. 

Het had een ‘korte’ vergadering kunnen zijn. Ware het niet dat er in deze turbulente tijden steeds meer wilde moties op raadsagenda’s worden geplaatst. Dit keer maar liefst zes stuks.

Slechts twee echte bespreekpunten blijven over van de 28 punten tellende agenda. Te weten; een technische wijziging op de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), en de inhoudelijke behandeling van deelmobiliteit aan het Waterlandkwartier. 

Bij de stemming over het Waterlandkwartier gaat het even mis. Burgemeester Van Selm brengt – in tegenstelling tot de gangbare stemprocedures – als eerste het collegevoorstel in stemming en daarna pas de moties. Dit hoort echter andersom te gaan. Ze reageert nog even kort op het ontstane geroezemoes, maar niemand – ook de griffier niet – schijnt het aan de orde te willen stellen? Nu moet ik hierbij wel opmerken, dat uit het debat is gebleken dat beide moties het sowieso niet zouden halen. Inhoudelijk is het voorstel zoals bedoeld ongewijzigd aangenomen. Het is alleen wat rommelig.

Ná behandeling van de vaste en de twee ‘echte’ en geplande bespreekpunten op de agenda zijn we inmiddels anderhalf uur verder in de vergadering. 

Tijdrovend wordt de vergadering pas echt als de wilde moties aan de orde zijn. Na de behandeling van de eerste afgewezen motie van fractie Schaaij over de Stadsverwarming begon het te kriebelen. Met nog veertig minuten te gaan tot het zwaard van Damocles de spertijd slaat en raadslid Jonk van de Stadspartij een ordevoorstel doet. Zij stelt voor om “met nog vier lange agendapunten te gaan, “we misschien kunnen kijken welke punten voor 23.00 uur nog behandeld kunnen worden”? Zij stelt voor om in ieder geval – en mijns inziens terecht – het belangrijkste agendapunt 27 vanavond nog wel te behandelen en wil de overige punten doorschuiven naar een volgende raad. Dit is concreet een ordevoorstel.

De extra tijdrovende en warrige discussie die daarop volgt is vooral het gevolg van niet goed naar elkaar kunnen luisteren. Het ordevoorstel van raadslid Jonk is duidelijk. Niemand van de andere wilde indieners van moties wenst te wijken en wil desnoods iets minder borrelen om de agenda nog deze avond af te ronden.

Van Selm brengt niet het ordevoorstel in stemming, maar vat de gemeenschappelijke overeenstemming samen “om wel of niet om 23.00 uur te stoppen, dan wel op het moment waar we zijn” De rest van de punten gaan dan naar de volgende vergadering. Met daarbij het verzoek om “het beknopt te houden”. 

De belangrijkste wilde motie van de avond komt niet aan de orde. Wel maken de raadsleden hun moties over hun raadsborrel en hun eigen spreektijdenregeling nog wel even af. De – ietwat technische – motie van GL-D66 en GBL over mensen die door diverse overheidsregelingen in/of onder ‘het bestaansminimum’ terechtkomen moet dan toch maar even wachten. 

Een motie waarover ik de portefeuillehouder wil adviseren, deze te betrekken bij de geheime discussie van hedenavond over de toekomst van armoederegelingen, en aan te houden tot de al toegezegde nota armoedebeleid in juni van dit jaar.

Opvallend is dat de eerste twee indieners van deze wilde motie zich blijkbaar meer landelijk laten aansturen? Dit, omdat de armoedeproblematiek – in ieder geval door mij als voormalig raadslid – keer op keer aan de orde is gesteld vanaf 2014. 

Berouw komt nooit te laat. Dat geldt inhoudelijk maar zeker ook voor ‘de vorm’. Het lijkt me leuk om de raadsvergaderingen nog even te blijven volgen.

Tor Narra

5 april 2023

Red: Morgenavond worden de twee nog openstaande wilde moties alsnog behandeld in een extra raadsvergadering.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.5 ° C
17.8 °
14.4 °
71 %
4.9kmh
100 %
zo
16 °
ma
19 °
di
21 °
wo
17 °
do
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.