7 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomePurmerendPlastic thuis in de kliko en restafval wegbrengen: Purmerend werkt aan omgekeerd...

Plastic thuis in de kliko en restafval wegbrengen: Purmerend werkt aan omgekeerd inzamelen

Purmerend – Omgekeerd inzamelen van afval wordt mogelijk ingevoerd in Purmerend. Dit is een mogelijke conclusie komende uit de Notitie Toekomstbestendig Afvalbeheer Purmerend 2022-2025, waarin een ontwikkelpad met mogelijke maatregelen wordt beschreven om de gescheiden inzameling van grondstoffen te verbeteren. Het college heeft de voorkeur uitgesproken om eerst een business case uit te werken met betrekking tot de invoering van omgekeerd inzamelen.

Omgekeerd inzamelen houdt in dat de service op gescheiden inzameling van bio-afval, plastic verpakkingen, metalen en drankkartons (PMD) en papier wordt verhoogd door deze aan huis via minicontainers op te halen. De service op restafval wordt lager, en dit afval wordt niet langer aan huis opgehaald maar moet worden gebracht naar centraal in de wijk geplaatste ondergrondse containers. Het doel hiervan is om het afval scheiden te stimuleren en de hoeveelheid te verbranden restafval te verlagen.

Met de business case wordt in kaart gebracht wat ervoor nodig is om omgekeerd inzamelen in Purmerend in te voeren. De komende maanden wordt de invoering hiervan nader uitgewerkt en voorzien van een plan van aanpak. Hierbij wordt ook gekeken naar de financiële en logistieke consequenties van dit inzamelsysteem en de participatie en communicatie die hiervoor nodig is.

Na het zomerreces wordt de business case en het plan van aanpak aan de raad voorgelegd ter verdere besluitvorming. Om de raad en bewoners goed te informeren worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Zo is er op 19 juni een informatieve bijeenkomst met rondleidingen bij HVC, en op 13 mei een open dag op de locatie HVC Compostering Purmerend.

Het is nog niet zeker of omgekeerd inzamelen daadwerkelijk wordt ingevoerd in Purmerend, maar de business case moet meer duidelijkheid geven over de haalbaarheid en effectiviteit van deze methode.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

5 REACTIES

 1. Sjongejonge, waarom niet gewoon beide bij huis weggooien??? K hb nooit een enquete hierover gezien.

 2. Bron: RTV Purmerend

  Quote
  ‘Als het aan verantwoordelijk wethouder Lageveen (Stadspartij/BPP) ligt, zal in de toekomst het restafval weggebracht moeten worden. Een verandering ten opzichte van de huidige situatie. In een memo aan de raadsleden laat hij weten dat deze keuze gemaakt is op basis van de uitkomsten van een bewonersenquête. Lageveen: “Bewoners willen graag het plastic bij huis weggooien, vanwege de hoeveelheid.”

  Raadsleden krijgen de toezegging dat voorafgaand aan de invoering er eerst een kosten-baten analyse komt om helder te krijgen wat er allemaal voor nodig is en wat dat gaat kosten. Op basis daarvan wordt een plan gemaakt om het systeem in te voeren. Na de zomervakantie wordt het aan de Raad voorgelegd voor verdere besluitvorming.’
  Unquote

 3. Deze gemeente wordt echt met de dag gekker. Betalen al boven gemiddeld aan inzamelen van huisvuil en dan mag je je restafval zelf weg gaan brengen?
  Als deze gemeente een commercieel bedrijf was, waren ze al een paar keer failliet gegaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
7 ° C
8.3 °
5.6 °
78 %
3.1kmh
7 %
di
7 °
wo
9 °
do
8 °
vr
7 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.