20.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomePurmerendPlan voor nieuw appartementencomplex in Purmerend stuit op kritiek "een tekort van...

Plan voor nieuw appartementencomplex in Purmerend stuit op kritiek “een tekort van drie sociale huurwoningen”

Purmerend – Bij de Waterlandlaan in Purmerend wil ontwikkelaar Steengoed een nieuw appartementencomplex genaamd Terrazza bouwen, dat bestaat uit 291 woningen verspreid over veertien bouwlagen. Het plan omvat 84 sociale huurwoningen, 96 middenhuur appartementen en 111 vrije sectorwoningen.

Het gebied begrensd door de Waterlandlaan, de Zeevangstraat, de Purmerweg en het Waterlandplein zal worden gebruikt voor de bouw van de bijna 300 huurappartementen. Het terrein omvat het huidige pand van Opti-Cycle en een kantoorpand dat is dichtgetimmerd. Beide gebouwen moeten worden gesloopt voordat de bouw kan beginnen.

De bebouwing is onderverdeeld in vijf bouwblokken die bovenop een parkeergarage met 164 parkeerplaatsen worden gerealiseerd. De bouwhoogten variëren, waarbij een hoogte van ongeveer 10 meter aan de Zeevangstraat wordt gerealiseerd en aan de zijde van de Waterlandlaan lopen de bouwhoogten trapsgewijs op van ongeveer 31 meter tot ongeveer 47 meter.

Op zich positief ontvangen

Het toevoegen van bijna driehonderd woningen aan de Purmerendse woningvoorraad werd gisteravond in de commissie Ruimte op zich positief is ontvangen, maar sommige politieke partijen uiten flinke kritiek over het feit dat het aantal sociale huurwoningen niet voldoet aan de gemeentelijke norm van 30%. Het worden er 84 (28,87%). Hierdoor ontstaat er een tekort van drie sociale huurwoningen om aan de norm te voldoen.

Enkele partijen willen dat de ontbrekende woningen alsnog worden opgenomen in het plan of ergens anders in het Waterlandkwartier worden gebouwd. Anderen vinden de bouw van nieuwe woningen belangrijker dan het kleine verschil in het aantal sociale huurwoningen en zien een afkoopsom als een acceptabele oplossing.

Directeur Stefan van Schaik van Wooncompagnie, die de sociale huurwoningen gaat beheren, heeft er geen moeite mee dat het aantal sociale huurwoningen niet aan de gemeentelijke norm voldoet. Hij benadrukte vooral het belang van het toevoegen van sociale woningen, omdat dit voorlopig wel eens de laatste kunnen zijn in Purmerend.

Ook het lage aantal parkeerplaatsen zorgde bij een enkele partij voor kritiek. Het plan voorziet namelijk in 0,3 parkeerplaats per bewoner. Er zijn weliswaar 680 plaatsen voor fietsen en een parkeergarage met 164 parkeerplaatsen voorzien in het plan, maar dat is voor enkele partijen geen compensatie voor het gebrek aan parkeerplaatsen, terwijl uit onderzoek blijkt dat het makkelijk kan.

Wethouder Natalie Saaf kijkt liever naar de kwaliteit van de woningen dan dat er koste wat kost er ergens drie bij worden gebouwd. Het onderwerp krijgt een vervolg in de raadsvergadering aan het einde van deze maand.

Mocht de gemeenteraad akkoord gaan en een verklaring van geen bedenkingen afgeven, dan staat de start van de bouw gepland in het 3e kwartaal van 2023 en de oplevering in het 1e kwartaal 2026. De bouwkosten voor dit project bedraagt bijna 45 miljoen euro.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.8 ° C
22.8 °
18.9 °
71 %
1.8kmh
6 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.