22.3 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeRegionaalNieuwe oproep aan het kabinet: geen btw op groente en fruit

Nieuwe oproep aan het kabinet: geen btw op groente en fruit

Regionaal – Een groep van 78 bestuurders, wetenschappers, artsen en organisaties heeft het kabinet opnieuw opgeroepen om de btw op groenten en fruit af te schaffen. Dit zou mensen met een lager inkomen in staat stellen om een gezonder voedingspatroon te hebben. De oproep werd dinsdag verstuurd en stelt dat de helft van de volwassenen en meer dan 15 procent van de kinderen in Nederland kampen met obesitas of overgewicht.

Onder mensen met een laag inkomen liggen die percentages nog hoger. De groep pleit voor een afschaffing van de btw op groenten en fruit om vooral deze groep te stimuleren tot een gezonder leef- en voedingspatroon. De oproep werd ondertekend door onder meer de directeur van GGD GHOR Nederland, UNICEF Nederland en een groot scala aan wetenschappers. Ook wethouders uit diverse gemeenten tekenden mee.

In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte IV, dat begin vorig jaar aantrad, werd het per 2024 afschaffen van btw op groenten en fruit opgenomen. Vorige week werd er een rapport naar de Kamer gestuurd waarin gesteld werd dat een dergelijke afschaffing duur en juridisch ingewikkeld is. Ook zou de gezondheidswinst gering zijn.

Dit wordt echter niet gedeeld door de ondertekenaars van de oproep, waaronder PvdA-wethouder in Amsterdam Marjolein Moorman. Ze stelt dat een btw-verlaging op groente en fruit effectief, uitvoerbaar en maatschappelijk gedragen is. De ondertekenaars verwachten bovendien dat een btw-afschaffing voor lagere zorgkosten zal zorgen en dat de gezondheidswinst die dit op termijn oplevert, zich zal vertalen in meer levensgeluk, hogere arbeidsparticipatie en minder arbeidsongeschiktheid.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,947FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
22.3 ° C
23.9 °
19 °
62 %
2.7kmh
47 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
27 °
do
28 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.