14.3 C
Purmerend
woensdag 29 mei 2024
HomeRegionaalVerkenner provinciale Staten Noord-Holland komt met advies, coalitie van BBB, VVD, GroenLinks...

Verkenner provinciale Staten Noord-Holland komt met advies, coalitie van BBB, VVD, GroenLinks en PvdA “D66 geen optie”

Haarlem – Op 15 maart 2023 vonden in Nederland de Provinciale Staten verkiezingen plaats. Na de verkiezingen is de BoerBurgerBeweging (BBB) in de provincie Noord-Holland, samen met de VVD, de grootste fractie in de Staten. Hierdoor heeft de BBB verkennende gesprekken laten voeren met alle fracties om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om te komen tot de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten.

De opdracht voor de verkenner, mevrouw Ankie Broekers-Knol, was om te onderzoeken welke duiding er aan de verkiezingsuitslag gegeven kan worden, wat de programmatische overeenkomsten en verschillen zijn tussen de verkiezingsprogramma’s, welke coalitie recht doet aan de verkiezingsuitslag en welke mogelijkheden er zijn om tot een stabiele meerderheidscoalitie en de samenstelling van een nieuw college van Gedeputeerde Staten te komen.

De verkenner is op 20 maart begonnen met haar opdracht en heeft van 22 tot en met 27 maart verkennende gesprekken gevoerd met alle partijen. Alle gesprekken vonden plaats op het Provinciehuis in Haarlem en waren vertrouwelijk. Er werd voor ieder gesprek drie kwartier uitgetrokken en van de gesprekken werd verslag opgemaakt, dat ter goedkeuring aan de desbetreffende partij werd voorgelegd, met mogelijkheid van correcties.

Stikstof en natuur als onderdeel van het landelijk gebied, financiën, wonen, klimaat, mobiliteit, leefbaarheid en bereikbaarheid landelijk gebied, Tata Steel en Schiphol werden door alle partijen in de gesprekken als belangrijke dossiers naar voren gebracht. “Over deze onderwerpen zouden dus in elk geval in een coalitieakkoord afspraken moeten worden gemaakt”, geeft de verkenner aan.

Van de kant van de BBB werden de voor de BBB uiterst belangrijke onderwerpen naar voren gebracht, namelijk 2030 moet van tafel en geen gedwongen uitkoop. Vrijwel alle partijen spraken een voorkeur uit voor een akkoord op hoofdlijnen, met de kanttekening dat op een enkel ‘gevoelig’ dossier meer gedetailleerde afspraken wenselijk zouden kunnen zijn. Een enkele fractie pleitte voor een breed Statenakkoord. Daarbij kan per dossier naar wisselende meerderheden worden gezocht. Alle partijen benadrukten het belang van een stabiel college.

De verkiezingsuitslag liet een grote winst zien voor de BBB en andere nieuwe partijen in de Staten. Sommige partijen die reeds deel uitmaakten van de Staten hebben één of meer zetels verloren, andere hebben een enkele zetel gewonnen. De verkenner heeft geconstateerd welke fracties het grootst zijn geworden in zetelaantal, welke fracties in zetelaantal gelijk zijn in grootte en welke fracties zetels hebben gewonnen, verloren of gelijk zijn gebleven.

30 zetels van de 45

“Voor een tweede ronde van gesprekken tijdens mijn verkenning heb ik specifiek de vier grootste partijen in de Staten uitgenodigd, namelijk BBB, VVD, GL en PvdA. De reden hiervoor was dat ik meen dat juist deze vier partijen met elkaar in staat zouden moeten worden geacht een stabiel college te vormen dat een afspiegeling is van de fifty-fifty verhoudingen in de Staten. Bovendien verenigen deze vier partijen wat betreft hun kiezers in zich de beide kenmerkende aspecten van de provincie Noord-Holland. Namelijk enerzijds het weidse, uitgestrekte platteland en het buitengebied en anderzijds enkele grote stedelijke agglomeraties.”

“Onderzoek in de informatiefase of een coalitie gevormd kan worden door BBB, VVD, PvdA en GL. Van belang is daarbij dat deze coalitie, gelet op inhoud en relaties, gedragen kan worden door een stabiele meerderheid.”, schrijft de verkenner in haar advies aan de provincie. “Ik acht het geen optie om D66 bij een coalitie met de vier grote partijen te betrekken. Deelname van D66 zou betekenen dat de huidige coalitie wordt voortgezet met een ‘stukje’ BBB erbij, als die partij daartoe al bereid zou zijn en dat betwijfel ik in hoge mate. Dat doet geen recht aan de verkiezingsuitslag en is niet bevorderlijk voor het vertrouwen van de burger in de politiek.”

De verkenner heeft als wens om de vaart erin te houden en heeft het zeer gewaardeerd dat zij met alle partijen open en constructief het gesprek heeft kunnen voeren. Nu de verkennende gesprekken zijn afgerond, zal er verder worden gekeken naar de mogelijkheden voor de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.3 ° C
15.1 °
13.9 °
83 %
4.9kmh
100 %
wo
16 °
do
16 °
vr
17 °
za
16 °
zo
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.