20.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomePurmerendAsielzoekers in hongerstaking bij crisisnoodopvang Purmerend: "Zorgen en wanhoop"

Asielzoekers in hongerstaking bij crisisnoodopvang Purmerend: “Zorgen en wanhoop”

Purmerend – Twintig asielzoekers die in twee grote tenten verblijven in Purmerend zijn in hongerstaking. Dat bevestigt veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VRZW). “De mensen zitten al maanden in de crisisnoodopvang en hebben het daar moeilijk mee”, aldus een woordvoerder.

“Er heersen zorgen en wanhoop in de crisisnoodopvang van Purmerend”, zegt de VRZW. De veiligheidsregio is nu bezig om zich voor te bereiden met zorg en hulp voor de hongerstakers.

De in hongerstaking gegane asielzoekers vinden het niet eerlijk dat asielzoekers die tegelijkertijd zijn aangekomen in Nederland niet op hetzelfde moment geholpen worden. Ook zegt de groep dat vluchtelingen die later asiel aanvragen sneller duidelijkheid krijgen dan zijzelf. Door te stoppen met eten hopen ze gehoord te worden door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

“We zijn compleet gestopt met eten, als hongerstaking, om aandacht te krijgen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst”, zegt Muhammed Yaseralmousa. Volgens hem zitten enkele stakers al negen maanden te wachten totdat hun asielaanvraag behandeld wordt. “Er zijn mensen die gelijk met ons (naar Nederland) kwamen en in drie maanden klaar waren. Ook waren er mensen die lang na ons kwamen en eerder geholpen werden.”

Het IND gaat binnenkort in gesprek met de asielzoekers in Purmerend om ze de procedure nogmaals uit te leggen. Een woordvoerder laat weten dat iedereen in principe op volgorde geholpen wordt. De procedure duurt nu extra lang omdat er een enorme hoeveelheid asielzoekers naar Nederland is gekomen. Het kan soms wel negen maanden duren voordat er een gesprek volgt waaruit moet blijken of de asielzoekers een kans maken om te blijven. Wel kan het zijn dat na een eerste gesprek al duidelijk is of iemand kan blijven of niet.

Ondertussen moet de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland de gezondheid van de hongerstakers in de gaten houden. “Ik ga niet over het versnellen van processen, maar we kunnen wel hulp vragen aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) als wij het niet meer weten”, zegt André Siebeling van de veiligheidsregio. Muhammed zegt dat ze misschien wel vier weken in hongerstaking blijven.

De afgelopen week waren er al protesten bij de opvang in Purmerend en werd er gedreigd met een hongerstaking. De hongerstakers zeggen dat ze elke dag om 14.30 uur buiten de opvang zullen demonstreren totdat hun situatie verbetert.

Tenten voor dieren

Al sinds het begin van de crisisnoodopvang zijn er klachten bij de bewoners. “De sfeer is gespannen, het is niet geschikt voor mensen om in te wonen”, zegt Muhammed. Volgens hem worden dit soort tenten in zijn thuisland Syrië alleen gebruikt om dieren in op te vangen.

De veiligheidsregio weet dat de tenten niet ideaal zijn, maar zit door de enorme instroom ook met de handen in het haar. “Het heet niet voor niets crisisnoodopvang”, zegt Siebeling. “De instroom overtreft vele malen de beschikbare ruimte.” De tenten kunnen tot 1 juli blijven staan in Purmerend, volgens Siebeling: “Met deze faciliteit hebben we een dak boven hun hoofd gecreëerd, maar het is geen luxe. Daar ben ik het helemaal mee eens.”

In Purmerend worden 450 asielzoekers opgevangen, waaronder ook een groep uit Ter Apel die vorig jaar nergens heen kon.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.8 ° C
22.8 °
18.9 °
71 %
1.8kmh
6 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.