9.2 C
Purmerend
vrijdag 19 april 2024
HomeTuinTipsHet snoeien van de druif is niet moeilijk met deze tips

Het snoeien van de druif is niet moeilijk met deze tips

Het snoeien van een druif is belangrijk om de groei en vruchtzetting van de plant te bevorderen. De snoei van de druivenplant is opgedeeld in de winter- en de zomersnoei. Hier zijn de basisstappen voor het snoeien van een druivenplant:

  1. Snoei in de winter: De beste tijd om druiven te snoeien is tijdens de late herfst of winter, wanneer de plant in rust is en er geen bladeren of vruchten aanwezig zijn.
  2. Verwijder dode en zieke takken: Begin met het verwijderen van alle dode, beschadigde of zieke takken. Dit helpt om de gezondheid van de plant te bevorderen en ziektes te voorkomen.
  3. Selecteer de juiste takken: Kies de gezondste en sterkste takken om te behouden. Verwijder zwakke takken en takken die te dicht op elkaar groeien. Het is belangrijk om een open structuur te behouden om luchtcirculatie en zonlichttoegang te bevorderen.
  4. Snoei de zijtakken: Knip de zijtakken van de hoofdtakken terug tot op 2 tot 3 knoppen. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten en vruchttrossen.
  5. Knip de hoofdtakken terug: Snoei de hoofdtakken van de druivenplant terug tot op de gewenste lengte, meestal ongeveer 30 tot 40 centimeter vanaf de hoofdtakken. Dit bevordert de ontwikkeling van nieuwe zijtakken.
  6. Verwijder overtollige bladeren: Verwijder enkele van de bladeren rond de vruchttrossen om de luchtcirculatie te verbeteren en de kans op schimmel- en ziekteproblemen te verminderen.

Zomersnoei

Het snoeien van druiven in de zomer wordt vaak gedaan om de groei van de plant te bevorderen en de opbrengst van de druiven te verbeteren. Hier zijn enkele tips voor het uitvoeren van zomersnoei bij druiven:

  1. Verwijder overtollige bladeren: Tijdens de zomerperiode kunnen druivenplanten weelderig groeien en veel bladeren ontwikkelen. Het is belangrijk om overtollige bladeren te verwijderen, vooral rond de vruchttrossen. Dit helpt om luchtcirculatie rond de druiven te verbeteren en kan helpen bij het voorkomen van schimmelziekten.
  2. Snoei overtollige scheuten: Druiven ontwikkelen vaak veel scheuten tijdens de zomer, vooral op de hoofdtakken. Snoei overtollige scheuten die geen vruchttrossen hebben of die de groei van andere gezonde scheuten belemmeren. Dit helpt om de energie van de plant te richten op de ontwikkeling van de vruchttrossen.
  3. Verwijder beschadigde of zieke delen: Controleer regelmatig de druivenplant op beschadigde of zieke delen, zoals aangetaste bladeren of takken. Verwijder deze delen om verdere verspreiding van ziekten te voorkomen en de gezondheid van de plant te bevorderen.
  4. Ondersteun de groei van de druivenranken: Druivenranken groeien snel tijdens de zomer en kunnen ondersteuning nodig hebben om goed te blijven groeien. Gebruik bijvoorbeeld trellis of gaas om de ranken te begeleiden en te ondersteunen. Bind de ranken voorzichtig vast om ze op hun plaats te houden zonder de groei te belemmeren.
  5. Let op de vruchttrossen: Controleer regelmatig de ontwikkeling van de vruchttrossen tijdens de zomer. Verwijder eventuele zwakke of beschadigde vruchttrossen om de groei van gezonde vruchten te bevorderen. Het kan ook nuttig zijn om de vruchttrossen te dunnen, zodat er voldoende ruimte is voor de overgebleven vruchten om zich goed te ontwikkelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat verschillende druivenrassen verschillende snoeimethoden kunnen vereisen, dus het is altijd goed om specifieke informatie te raadplegen voor het specifieke ras dat je hebt.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
9.2 ° C
11.2 °
7.8 °
78 %
4.5kmh
100 %
vr
9 °
za
8 °
zo
11 °
ma
9 °
di
10 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.