15.9 C
Purmerend
zaterdag 15 juni 2024
HomeRegionaalAdvies RIVM: donkere sigaretten om roken minder aantrekkelijk te maken

Advies RIVM: donkere sigaretten om roken minder aantrekkelijk te maken

Regionaal – Met het invoeren van verschillende maatregelen is het mogelijk om sigaretten minder aantrekkelijk en verslavend te maken. Denk hierbij aan sigaretten verplicht een donkere kleur geven of het verbieden van bepaalde ingrediënten, zoals suikers en smaakstoffen. Dat blijkt uit literatuuronderzoek van het RIVM.

Voor het eerst is in Nederland op een rij gezet welke maatregelen beleidsmakers kunnen invoeren. Deze maatregelen kunnen bijdragen aan een van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord: een rookvrije generatie in 2040. Dat betekent dat kinderen in 2040 niet meer roken en dat maximaal 5% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder nog rookt.

Om dit doel te bereiken kunnen beleidsmakers onder andere strengere eisen aan het uiterlijk en de samenstelling van de sigaret stellen. Daardoor wordt de sigaret mogelijk minder aantrekkelijk en verslavend.

Uit het literatuuronderzoek blijkt dat de volgende maatregelen hierbij kunnen helpen:

  • Het verbieden van filterventilatie om te voorkomen dat fabrikanten de indruk wekken dat bepaalde sigaretten minder schadelijk zijn.
  • Het verplichten van een donkere kleur en gezondheidswaarschuwingen op sigaretten.
  • Het verlagen van het nicotinegehalte naar 0,4 in plaats van 16 milligram per gram tabak.
  • Het verbieden van ingrediënten zoals suikers en smaakstoffen.

Beleidsmakers moeten echter ook rekening houden met de mogelijkheid dat rokers overstappen naar minder gereguleerde producten, waardoor het belangrijk is om de aanbevelingen ook op andere typen tabaks- en aanverwante producten toe te passen. Het is, volgens het RIVM, van noodzakelijk belang om publiekscommunicatie te ontwikkelen om rokers te informeren over de risico’s van tabaksgebruik en om duidelijk te maken dat de voorgestelde maatregelen niet betekenen dat sigaretten veiliger zijn voor de gezondheid.

Het literatuuronderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
15.9 ° C
17.9 °
14.4 °
72 %
7.6kmh
21 %
za
16 °
zo
16 °
ma
18 °
di
21 °
wo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.