18.6 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomePurmerendKabinet neemt maatregelen voor energiezekerheid in de komende winter

Kabinet neemt maatregelen voor energiezekerheid in de komende winter

Regionaal – Het kabinet heeft aangekondigd opnieuw maatregelen te nemen om gastekorten te voorkomen in de komende winter. Hoewel Nederland en Europa de afgelopen winter zonder fysieke gastekorten zijn doorgekomen, is de import van gas uit Rusland aanzienlijk gedaald en is er nog steeds krapte op de Europese gasmarkt. De overheid blijft daarom alert en zet in op het vergroten van de importcapaciteit van vloeibaar gas (LNG) in Nederland en buurlanden.

Naast het vergroten van de importcapaciteit is het belangrijk dat Nederland het komende jaar energie bespaart. De overheid start vanaf half mei opnieuw de energiebesparingscampagne ‘Zet ook de knop om’, waarbij bedrijven en huishoudens praktische adviezen krijgen om energie te besparen.

Het verbruik van gas is in de afgelopen periode al flink gedaald, mede door de hoge energieprijzen en de zachte winter. Nederlandse huishoudens, bedrijven en andere organisaties hebben zo’n 30% minder gas verbruikt dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Ook het gasverbruik in de industrie is fors gedaald door de hoge prijzen en efficiëntiemaatregelen.

De gasopslagen in Nederland zijn met gemiddeld 58,1% een stuk beter gevuld dan vorig jaar rond deze periode. Het kabinet wil dat de gasopslagen dit voorjaar opnieuw gemiddeld voor minimaal 90% gevuld worden. Hiervoor is opnieuw een subsidieregeling aangekondigd om bedrijven te stimuleren de opslag te vullen. Staatsbedrijf EBN zal de opslag voor een deel vullen als bedrijven dit niet doen.

Tot slot zet Nederland in EU-verband in op de gezamenlijke inkoop van gas. De Europese Commissie werkt aan een inkoopplatform waarmee bedrijven uit verschillende EU-landen gezamenlijk gas kunnen inkopen tegen betere voorwaarden. Naar verwachting starten de eerste inkooprondes daarvan in mei.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18.6 ° C
19.5 °
17.8 °
71 %
1.3kmh
97 %
vr
18 °
za
17 °
zo
21 °
ma
22 °
di
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.