20.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomeRegionaalKabinet verbiedt flitsbezorging door kinderen onder 16 jaar

Kabinet verbiedt flitsbezorging door kinderen onder 16 jaar

Regionaal – Het kabinet heeft besloten om flitsbezorging door kinderen onder de 16 jaar te verbieden. Dit verbod sluit aan bij het al bestaande verbod op maaltijdbezorging door kinderen. Het nieuwe verbod gaat nog dit jaar in. Ook gaat minister van Sociale Zaken, Karien van Gennip, de tijden waarop kinderen op niet-schooldagen mogen werken aanpassen.

Kinderen mogen straks ook tussen 19:00 en 20:00 uur werken, op voorwaarde dat de rusttijd hetzelfde blijft en dat de ouder of voogd toestemming geeft. Het wordt ook mogelijk voor kinderen onder de 16 jaar om op zondag te werken onder dezelfde voorwaarden.

Minister Van Gennip licht toe: “Het kan gevaarlijk zijn om onder tijdsdruk door het verkeer te navigeren op een (elektrische) fiets om bijvoorbeeld boodschappen te bezorgen, en daarom verbied ik dit werk voor kinderen jonger dan 16 jaar. Kinderen mogen onder voorwaarden wat bijverdienen, maar dat moet natuurlijk wel veilig kunnen.”

Het verbod geldt niet alleen voor flitsbezorging, maar ook voor jong ondernemerschap zoals influencer-activiteiten. Het is namelijk gebleken dat er nog geen duidelijke regels zijn voor kinderen die werkzaam zijn als influencer. Er zijn risico’s voor de mentale gezondheid en schoolprestaties, zoals druk om constant video’s te maken voor volgers en negatieve reacties online.

Minister Van Gennip schrijft aan de Tweede Kamer dat er meer tijd nodig is om duidelijke regels te maken voor deze nieuwe vormen van kinderarbeid. In de eerste helft van 2024 wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken. Het uitgangspunt blijft echter de bescherming van het kind, waarbij ook gekeken wordt naar de positieve kanten van werk voor kinderen.

Lees de Kamerbrief hier.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.8 ° C
22.8 °
18.9 °
71 %
1.8kmh
6 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.