20.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomeRegionaalLanger wachten op eerste warme dag in 2023: recordperiode sinds 1901

Langer wachten op eerste warme dag in 2023: recordperiode sinds 1901

Regionaal – Nederland heeft dit jaar een recordperiode zonder eerste warme dag sinds 1901. In De Bilt werd het op 1 januari maar liefst 15,6 graden. Inmiddels zijn we 104 dagen verder sinds de eerste officiële lentedag, maar hebben we nog geen dag gehad met een temperatuur van tenminste 20 graden Celsius. Dit is nog nooit eerder voorgekomen. In 1993 duurde het na de eerste lentetemperaturen 97 dagen voordat we de eerste warme dag hadden. Dit jaar zal deze periode minstens 110 dagen zijn.

De eerste officiële warme dag moet op het hoofdstation in De Bilt tenminste 20,0 graden zijn en valt dit jaar dus laat. Normaal gesproken valt deze dag gemiddeld genomen op 13 april. Volgende week lijkt het eindelijk zover te zijn en kunnen we temperaturen van zo’n 20 graden verwachten. Als dit op 20 april in De Bilt gebeurt, is het, volgens weer.nl, wel wat aan de late kant.

De verlenging van de periode tussen de eerste 15 en de eerste 20 graden is opvallend. Dit komt doordat de lentedagen steeds vroeger in het voorjaar vallen. In het oude klimaat viel de eerste lentedag in De Bilt op 26 maart en de eerste officiële warme dag op 20 april. Gemiddeld moest dus 25 dagen worden gewacht. In het huidige klimaat is deze periode verlengd tot 34 dagen, omdat de eerste lentedag gemiddeld op 10 maart valt en de eerste officiële warme dag op 13 april.

Hoewel de periode tussen de eerste lentedag en de eerste warme dag nu al een record is, hoeven we ons nog geen zorgen te maken. De eerste officiële warme dag lijkt namelijk maar een week later te vallen dan normaal. De verschuiving van deze temperaturen lijkt te maken te hebben met klimaatverandering.

Experts wijzen erop dat de periode tussen de eerste lentedag en de eerste warme dag steeds groter wordt door het vroeger vallen van de lentedagen. Dit heeft als gevolg dat de temperaturen later in het jaar oplopen dan eerder.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Sinds wanneer is de eerste lentedag op 1-1? Red: sinds het op 1 januari 15,6 graden was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.8 ° C
22.8 °
18.9 °
71 %
1.8kmh
6 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.