11.5 C
Purmerend
maandag 10 juni 2024
HomeRegionaalEuropese Commissie introduceert digitaal rijbewijs

Europese Commissie introduceert digitaal rijbewijs

Regionaal – De Europese Commissie heeft nieuwe regels opgesteld voor rijbewijzen die in heel Europa worden afgegeven. Het doel van de regels is om ervoor te zorgen dat de voorwaarden voor rijbewijzen in alle Europese landen gelijk zijn. Het belangrijkste onderdeel van de nieuwe regels is de introductie van een digitaal rijbewijs.

Met het digitale rijbewijs wordt het voor automobilisten makkelijker om een rijbewijs te vervangen, vernieuwen of in te wisselen. Alle procedures zullen online verlopen. Het digitale rijbewijs is gebaseerd op de Europese digitale identiteit, waarbij iedere EU-burger een zogenoemd eID krijgt en zelf gaat kiezen welke gegevens met welke organisatie gedeeld worden.

Een detail is dat de Nederlandse Tweede Kamer niet akkoord was met de Europese digitale identiteit, maar dat het kabinet er toch mee heeft ingestemd. In het voorstel staat dat ieder land een eigen implementatie van het digitale rijbewijs mag maken, maar dat deze wel uitwisselbaar moeten zijn.

Het digitale rijbewijs is niet bedoeld om het klassieke pasje volledig te vervangen. Hoewel Europese automobilisten standaard een digitaal rijbewijs krijgen, blijft de typische plastic kaart op aanvraag beschikbaar. Ook wordt de geldigheidsduur teruggebracht van 15 naar standaard 10 jaar.

Het voorstel bevat nog meer plannen. Zo moeten bezitters van een rijbewijs na hun 70ste levensjaar regelmatig hun rijgeschiktheid bewijzen. Zij moeten als het aan Brussel ligt om de vijf jaar een rijvaardigheidstest ondergaan. In Nederland is dit momenteel pas na het 75ste levensjaar.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,931FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
11.5 ° C
12.8 °
10.6 °
82 %
0.5kmh
100 %
ma
15 °
di
15 °
wo
14 °
do
17 °
vr
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.