15.9 C
Purmerend
donderdag 23 mei 2024
HomeRegionaalNationale Bijentelling verlengd wegens koud weer: u kunt nog meetellen

Nationale Bijentelling verlengd wegens koud weer: u kunt nog meetellen

Nationaal – De Nationale Bijentelling, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij vrijwilligers de bijenpopulatie in Nederland tellen, vond afgelopen weekend plaats. Echter, vanwege de lage temperaturen lieten te weinig bijen zich zien en werden er slechts ruim 26.000 bijen en zweefvliegen geteld. Dit aantal is te weinig om een accuraat beeld te krijgen van de bijenpopulatie in Nederland, dus is besloten om de telling met een week te verlengen.

Het weer speelde een grote rol bij de lagere opkomst van bijen tijdens de telling. Bijen houden van zonnige omstandigheden, maar de koude temperaturen op met name zondag zorgden ervoor dat veel bijen zich schuilhielden. Een woordvoerder van Naturalis, een van de organisatoren van de bijentelling, merkte op dat de bijen mogelijk wel aanwezig zijn, maar zich niet lieten zien vanwege het koude weer.

U kunt nog meetellen tot zondag 23 april 20:00 uur via de website nationalebijentelling.nl

De telling van vorig jaar, waarbij ruim 70.000 bijen en zweefvliegen werden geteld, was aanzienlijk hoger dan dit jaar. Ook het aantal deelnemers was lager, met slechts 1.800 tellers dit jaar tegenover ruim 3.000 vorig jaar. Om toch voldoende gegevens te kunnen verzamelen, is besloten om de telling met een week te verlengen. De telling laat een gemiddelde zien, dus een paar dagen extra tellen zal geen significant verschil maken.

Dit jaar is de bijentelling extra belangrijk vanwege de zachte winter en late nachtvorst. Bijen zijn essentieel voor ons voedselsysteem, aangezien ze zorgen voor de bestuiving van veel gewassen. De zachte winter zorgde ervoor dat bijen te vroeg uit hun winterslaap ontwaakten, maar buiten was nog niet genoeg voedsel te vinden. Bovendien zijn veel kruidachtige planten bevroren door de late vorst, waardoor de bloemen niet beschikbaar zijn voor de bijen. De bijenpopulatie heeft het al jaren moeilijk, waarbij ruim de helft van de bijensoorten in Nederland bedreigd is.

360 verschillende soorten bijen

Tijdens de bijentelling werden verschillende soorten bijen en zweefvliegen waargenomen. De honingbij was het meest gezien, met 4.770 exemplaren, gevolgd door de gehoornde metselbij met 3.331 exemplaren en de rosse metselbij met 2.955 exemplaren. In totaal komen er in Nederland bijna 360 soorten bijen voor.

In het Bijengidsje vindt u veel interessante informatie over de verschillende soorten bijen in ons land.

De Nationale Bijentelling is een belangrijk initiatief om meer inzicht te krijgen in de bijenpopulatie in Nederland en de factoren die van invloed zijn op hun overleving. De resultaten van de telling zullen helpen om het beleid en de maatregelen voor bijenbescherming verder te verbeteren. Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over de waarde van bijen voor ons voedselsysteem en de noodzaak om hun leefgebieden te beschermen en te behouden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,925FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.9 ° C
17.2 °
14.5 °
72 %
5.4kmh
95 %
do
18 °
vr
17 °
za
17 °
zo
20 °
ma
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.