17.3 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomeRegionaalZiet u een bijenzwerm? Een imker komt deze graag bij u scheppen!

Ziet u een bijenzwerm? Een imker komt deze graag bij u scheppen!

Het is eind april, mei of juni en u ziet opeens een spectaculair tafereel: een bijenzwerm. Duizenden bijen die zich met de koningin in hun midden verzamelen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Hoewel het er imposant uitziet, is een bijenzwerm niet gevaarlijk. Sterker nog, het is een natuurlijke manier van voortplanting van een bijenvolk. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste stappen te ondernemen. In dit artikel leest u wat u moet doen als u een bijenzwerm heeft gevonden en waarom het belangrijk is om contact op te nemen met een plaatselijke bijenvereniging.

In de maanden mei, juni en soms ook nog in juli, vermeerderen bijenvolken zich door te gaan zwermen. Een deel van het volk, meestal enkele duizenden bijen, vertrekt met de koningin om op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. Voordat ze deze nieuwe plek hebben gevonden, maken ze vaak een tussenstop en vormen ze een bal met bijen aan een tak, een hekje of een dakrand. Dit is de bijenzwerm die u kunt tegenkomen.

Voor de regio Waterland is de dichtstbijzijnde vereniging Bijenteeltvereniging Beemster. Neem afstand tot een zwerm en laat het geheel met rust. En neem contact op met de bijenvereniging: Marianne Eekhof 0637193110. Een imker komt graag de zwerm 'scheppen'.

Hoewel een bijenzwerm er indrukwekkend uit kan zien, zijn de bijen niet gevaarlijk. Ze zijn niet uit op een confrontatie en hebben niets te verdedigen. Ze zijn simpelweg op doorreis en wachten op de verkenners die op zoek gaan naar een nieuwe plek om te settelen. Het is belangrijk om afstand te houden van de zwerm en deze met rust te laten. Niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook om de bijen niet te verstoren in hun natuurlijke gedrag.

Het scheppen van een bijenzwerm
Het scheppen van een bijenzwerm is een procedure die wordt uitgevoerd door een imker om een zwerm bijen te verzamelen en veilig te verplaatsen naar een geschikte locatie, zoals een bijenkast. Het scheppen van een bijenzwerm wordt meestal gedaan om te voorkomen dat de zwerm zich vestigt op een ongewenste plek, zoals in een woonwijk of op een openbare plaats, waar het een risico kan vormen voor mens en dier.

Als u een bijenzwerm heeft gevonden, is het verstandig om contact op te nemen met de bijenvereniging. Een ervaren imker kan de zwerm veilig scheppen en ophalen. Bij het bellen met de bijenvereniging, zal de imker u waarschijnlijk een aantal vragen stellen om een beter beeld te krijgen van de situatie. Deze vragen zijn bedoeld om de imker te helpen bij het inschatten van de omvang en locatie van de zwerm, zodat hij of zij de juiste aanpak kan bepalen.

De vragen die de imker mogelijk zal stellen, zijn onder andere: gaat het om honingbijen? Hoeveel bijen ziet u, zijn het er enkele tientallen, honderden of zelfs duizenden? Vormt de zwerm een vrij hangende bol met bijen of zijn er bijen die in en uit een opening vliegen? Waar en hoe hoog hangt de zwerm precies en is deze makkelijk te bereiken? Hoe lang hangt de zwerm al op de plek waar u deze heeft gevonden? En hoe groot is de zwerm, ongeveer zo groot als een tennisbal of eerder een voetbal?

Het is ook handig om indien mogelijk een foto van de zwerm te maken en deze via WhatsApp te versturen.

Ziet u ergens anders in het land een zwerm? Via de Nederlandse Bijenhoudersvereniging vindt u de dichtstbijzijnde bijenvereniging in uw buurt. 


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.3 ° C
18 °
16.6 °
79 %
5.8kmh
95 %
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
25 °
za
27 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.