19 C
Purmerend
zondag 26 mei 2024
HomeRegionaalMeer verkeersdoden in 2022, vooral fietsende 75-plussers vaker slachtoffer "zet je helm...

Meer verkeersdoden in 2022, vooral fietsende 75-plussers vaker slachtoffer “zet je helm op”

Regionaal – In 2022 zijn 737 mensen omgekomen bij een verkeersongeval, wat 155 meer is dan het voorgaande jaar. Dit is het hoogste aantal verkeersdoden sinds 2008, volgens het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vooral onder fietsers van 75 jaar of ouder nam het aantal dodelijke verkeersslachtoffers sterk toe.

In vergelijking met 2021 is het aantal verkeersdoden met bijna 27 procent gestegen. Meer mannen (522) dan vrouwen (215) kwamen om in het verkeer, zoals elk jaar. Onder 75-plussers nam het aantal fatale ongelukken het sterkst toe, met 59 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Dit komt vooral door het toegenomen aantal verkeersdoden onder fietsers van deze leeftijd; 150 in 2022, tegen 94 in 2021.

Uit de cijfers blijkt dat verkeersslachtoffers van 50 jaar of ouder relatief vaak overlijden als gevolg van een fietsongeval, terwijl slachtoffers jonger dan 50 jaar vaker omkomen bij een auto-ongeluk. Ook is het aantal ouderen met een fataal fietsongeluk relatief gezien toegenomen. Van alle verongelukte fietsers in 2022 kwam bijna de helft om door een botsing met een (bestel)auto.

In Noord-Brabant vielen de meeste verkeersdoden, namelijk 140, wat 49 meer is dan in 2021. In Drenthe, Overijssel en Zeeland was er een aanzienlijke stijging in het aantal verkeersdoden vergeleken met het voorgaande jaar. In Utrecht daalde het aantal verkeersdoden, terwijl het aantal slachtoffers in Flevoland bijna gelijk bleef. Flevoland telde het minste aantal verkeersdoden. In Noord-Holland was er een kleine stijging van vijf verkeersdoden vergeleken met 2021. (88)

Veilig Verkeer Nederland “Zet je helm op”

Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit al jaren voor een helmplicht en zolang deze er niet is doen ze een beroep op de fietser zelf. Als iedereen een fietshelm zou dragen zijn er naar schatting 85 verkeersdoden en 2500-2600 ernstige verkeersgewonden minder zijn per jaar, becijferde VVN.

“Je hersenen vormen een bijzonder orgaan. Ze zorgen ervoor dat je kunt bewegen, onthouden, denken en voelen. Je hoofd beschermen is dus van groot belang. Als fietser in het verkeer ben je kwetsbaar bij een botsing of val, of dat ongeluk nou ontstaat door jezelf of een andere weggebruiker. De fietshelm is een makkelijke manier om ernstig letsel te voorkomen.”

Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60% vermindert? Ook hebben fietsers met helm maar liefst 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm dragen.”

Meer informatie op de website hieronder:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
19 ° C
21.1 °
16.7 °
70 %
4.5kmh
100 %
zo
20 °
ma
17 °
di
18 °
wo
15 °
do
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.