9.7 C
Purmerend
maandag 10 juni 2024
HomePurmerendHerdenking Nederlandse slachtoffers Tweede Wereldoorlog en conflicten: Purmerend staat stil met programma...

Herdenking Nederlandse slachtoffers Tweede Wereldoorlog en conflicten: Purmerend staat stil met programma op 4 mei

Purmerend – Purmerend herdenkt Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien. De herdenking zal plaatsvinden op 4 mei en begint om 18.50 uur met de vertrek van de herdenkingstocht vanaf de Kaasmarkt. De tocht zal eindigen bij het verzetsmonument aan de Jaagweg, waar om 19.20 uur bloemen en kransen worden gelegd. De stoet keert daarna terug via dezelfde route naar de Kaasmarkt, waar om 19.40 uur opnieuw bloemen en kransen worden gelegd.

Om 19.59 uur zal de trompettist het ‘signaal Taptoe’ blazen en om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden. Om 20.02 uur blaast de trompettist het ‘Het Wilhelmus’ 1e en 6e couplet. De burgemeester van Purmerend, Ellen van Selm, en de voorzitter van het 4-5 mei comité, Dick Blokker, houden beide een toespraak, respectievelijk om 20.05 uur en 20.10 uur.

Aansluitend is er een gratis toegankelijk herdenkingsconcert in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt. Het concert begint om 20.15 uur en wordt verzorgd door het koor ‘Effe sleutelen’ o.l.v. Agnes Kaufman, het opleidingsorkest Harmonie Crescendo/Kunst na Arbeid o.l.v. Wim Klaver en het blazerskwintet Crescendo o.l.v. Wim Klaver. Voorafgaand aan de herdenkingstocht is er om 18.15 uur tot 18.50 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Lutherse kerk (Hoogstraat 18).

Naast de herdenking op de Kaasmarkt zijn er ook herdenkingen op andere locaties in de gemeente. Om 18.00 uur is er de jaarlijkse herdenking bij het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ aan de Zuiderweg 41 in Zuidoostbeemster. De herdenking in de Middenbeemster zal plaatsvinden op ‘het Landje’, hoek Rijperweg/Middenweg vanaf 19.45 uur, en in De Purmer start de herdenkingsdienst om 19.45 uur bij de Purmerkerk.

Voor de eerste keer wordt er dit jaar ook een herdenking georganiseerd door bewoners van de Anne Franklaan, bij het beeldje van Anne Frank. Wethouder Coen Lageveen zal hierbij aanwezig zijn. De aanvang is om 19.30 uur.

Om 20.30 uur speelt in theater de Purmaryn een gratis voorstelling met de titel ‘in flarden’. Deze voorstelling gaat over opgroeien in een wereld die in de war is. Het filmhuis (Kerkstraat 11) vertoont om 20.30 uur de Nederlandse documentaire ‘Het verzwijgen’, toegang is gratis.

De herdenkingen bieden gelegenheid om stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,935FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
9.7 ° C
11 °
8.9 °
80 %
2.2kmh
100 %
ma
10 °
di
13 °
wo
14 °
do
16 °
vr
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.