26 C
Purmerend
zaterdag 20 juli 2024
HomeGezondheidVitamine B12-tekort: Oorzaken, symptomen en behandeling

Vitamine B12-tekort: Oorzaken, symptomen en behandeling

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot pernicieuze anemie, een vorm van bloedarmoede, en neurologische aandoeningen, zoals tintelingen in de vingers, geheugenverlies en spierzwakte in de benen. Maar wat zijn de oorzaken van een vitamine B12-tekort?

Een tekort kan veroorzaakt worden door pernicieuze anemie (een soort van bloedarmoede), infectie met de Helicobacter pylori-bacterie, verminderde inname van vitamine B12 door het gebruik van alcohol, een operatief verwijderd of niet goed functionerend laatste deel van de dunne darm, bacteriële overgroei in de dunne darm, maagoperaties en medicijngebruik. Een verminderde productie van maagzuur bij ouderen kan ook leiden tot een tekort. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren, en wordt ook toegevoegd aan sommige producten zoals sojamelk, vegagehakt en boter.

Het lichaam kan vitamine B12 opslaan, dus een tekort wordt niet meteen opgemerkt. Toch zijn er symptomen zoals vermoeidheid, bleke huid, duizeligheid en kortademigheid bij inspanning. Mensen die risico lopen op een tekort zijn veganisten, ouderen met atrofische gastritis, mensen met een tekort aan het maageiwit Intrinsic Factor en mensen waarbij de vitamines niet meer door het lichaam uit de voeding gehaald worden.

Behandeling van een vitamine B12-tekort bestaat uit het nemen van vitamine B12-supplementen of het toedienen van injecties. Het is belangrijk om tijdig een tekort te ontdekken en te behandelen om neurologische schade te voorkomen.

Om een tekort te voorkomen is het belangrijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen via voeding of supplementen. Bij veganisten en vegetariërs kan het nuttig zijn om supplementen te nemen of voedsel te eten dat verrijkt is met vitamine B12. Het is ook aan te raden om bij klachten die wijzen op een tekort, zoals vermoeidheid en duizeligheid, een arts te raadplegen.

In het kort: Een vitamine B12-tekort kan leiden tot pernicieuze anemie en neurologische aandoeningen. Het tekort kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder verminderde inname en operaties aan de maag. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten en supplementen kunnen worden genomen om een tekort te voorkomen. Bij klachten die wijzen op een tekort is het belangrijk om een arts te raadplegen en het tekort tijdig te behandelen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
26 ° C
27.8 °
25 °
65 %
2.7kmh
7 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
21 °
wo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.