20.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomePurmerendTaakstraf voor bedreiging van agent tijdens aanhouding "ik begin een zaak tegen...

Taakstraf voor bedreiging van agent tijdens aanhouding “ik begin een zaak tegen je”

Purmerend – Een man uit Purmerend is veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur of 20 dagen hechtenis, wegens het bedreigen van een agent tijdens een aanhouding in november 2017. De man, die voormalig politieagent bleek te zijn, werd door de politie gebeld nadat zijn zoon was aangehouden voor rijden onder invloed.

Tijdens het gesprek probeerde de man de agent te beïnvloeden om zijn zoon te laten gaan zonder een ademtest af te nemen. De politieagent had namelijk een kleine aanrijding veroorzaakt, na een achtervolging, met de bromfiets, maar heeft geprobeerd dit te voorkomen door krachtig te remmen.

De voormalig politieagent dreigde een zaak te maken van de aanhouding van zijn zoon. “Besef je wel dat dit gevaarlijk is. Die jongens hadden ook hun benen kunnen breken. Dit is wel onverantwoord geweest. Weet je wat je doet? Je laat mijn zoon nu gaan zonder hem te laten blazen, dan zal ik geen (interne) zaak tegen je beginnen.” 

De agent voelde zich bedreigd en zette het telefoongesprek op de luidspreker, zodat zijn collega het kon horen. De man vroeg of de agent zijn zoon zonder ademtest wilde laten gaan en dreigde anders een onderzoek naar de aanhouding te starten. De agent weigerde hierop in te gaan en beëindigde het gesprek.

De man probeerde de politieagent daarmee te bewegen een ambtshandeling na te laten, door geen strafrechtelijke vervolging in te stellen naar zijn zoon. Hierop deed de politieagent aangifte tegen de oud-politieman en werd de man een verdachte.

Oordeel rechter

“De geuite bewoordingen leveren een bedreiging op met een ‘andere feitelijkheid’. Als oud-politieman wist de verdachte als geen ander wat de vervelende en belastende consequenties zijn van een intern onderzoek. Daarmee heeft de verdachte aanzienlijke psychische druk op de politieagent uitgeoefend. Uit de bewijsmiddelen kan dan ook worden afgeleid dat de verdachte met zijn handelen minst genomen bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat de politieagent zou worden gedwongen tot het nalaten van een rechtmatige ambtshandeling.”, aldus de rechter.

De verdachte is vervolgd wegens “poging tot door bedreiging met geweld of enige andere feitelijkheid een ambtenaar dwingen tot het volvoeren van een ambtsverrichting of het nalaten van een rechtmatige ambtsverrichting”. De rechter oordeelde dan ook dat de verdachte de agent had proberen te beïnvloeden om zijn zoon vrij te krijgen en daarbij een bedreigende toon had aangeslagen. De verdachte werd daarom schuldig bevonden en kreeg de taakstraf opgelegd.

De zaak kwam pas recent voor de rechter omdat de verdachte eerder bezwaar had gemaakt tegen de vervolging. De rechter oordeelde echter dat er voldoende bewijs was voor de bedreiging en dat de zaak terecht aan de rechter was voorgelegd.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.8 ° C
22.8 °
18.9 °
71 %
1.8kmh
6 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.