15.8 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomeBeemsterIs het oplaten van ballonnen toegestaan in Purmerend en omliggende gemeenten?

Is het oplaten van ballonnen toegestaan in Purmerend en omliggende gemeenten?

Purmerend – Het oplaten van ballonnen tijdens feestjes en evenementen is voor veel mensen een feestelijke traditie. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het oplaten van ballonnen schadelijk kan zijn voor het milieu en de natuur. Stichting De Noordzee heeft onderzocht welke gemeenten in Nederland een verbod hebben ingevoerd en welke gemeenten daar mee bezig zijn. Uit het onderzoek blijkt dat het oplaten van ballonnen in Purmerend niet is toegestaan.

Volgens Stichting De Noordzee zijn ballonnen die in de natuur terechtkomen een groot probleem voor dieren. Wanneer vissen, vogels of andere dieren de ballonresten binnenkrijgen, kunnen ze hieraan sterven. Zelfs de zogenaamd biologisch afbreekbare ballonnen zijn schadelijk voor het milieu. Daarom hebben veel gemeenten in Nederland een verbod ingevoerd op het oplaten van ballonnen.

Purmerend en Beemster

In Purmerend/Beemster wordt dit weergegeven in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In artikel 4:7a wordt vermeld dat het verboden is om ballonnen, van welk materiaal dan ook, door middel van hete lucht afkomstig van vuur, dan wel door middel van helium of andere gassen, op te laten stijgen. Onder een ballon wordt in ieder geval verstaan: herdenkingsballon, biologisch afbreekbare ballon, vuurballon, gelukslampion, alle wensballonen, papierballon en geluksballon.

Met het oplaten van een ballon waar het niet mag, pleeg je eigenlijk een economisch delict. Een overtreder kan een boete opgelegd krijgen, al is het voor gemeenten waar het is verboden is zeer moeilijk om te achterhalen wie de ballon heeft opgelaten.

Omliggende gemeenten

In Wormerland geldt een ontmoedigingsbeleid. Liever niet dus. In Landsmeer is het oplaten van ballonnen ook niet toegestaan. De gemeente Waterland en Edam-Volendam hebben geen regels ingesteld.

Op het kaartje dat is gepubliceerd door Stichting De Noordzee is te zien welke gemeenten in Nederland een verbod hebben ingevoerd en welke gemeenten daar mee bezig zijn. Voor Purmerend en Beemster is het duidelijk: het oplaten van ballonnen is niet toegestaan. Dit is een belangrijke stap in de bescherming van het milieu en de natuur in de regio.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Nooit geen ballonnen oplaten. Echt mensen. Denk na. En bovendien. Je hebt er niets aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.8 ° C
17.3 °
14.4 °
75 %
0.9kmh
91 %
vr
16 °
za
17 °
zo
20 °
ma
22 °
di
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.