4.3 C
Purmerend
dinsdag 23 april 2024
HomeRegionaalOnderzoekers starten groot onderzoek naar tekenbeten via tekenradar.nl

Onderzoekers starten groot onderzoek naar tekenbeten via tekenradar.nl

In 2022 werden er een derde minder tekenbeten gemeld in Nederland dan in voorgaande jaren. Om deze trend beter te begrijpen, zijn onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en het RIVM een grootschalig onderzoek gestart via tekenradar.nl. Dit moet meer inzicht geven in de 1,5 miljoen tekenbeten die jaarlijks in Nederland voorkomen.

Hoewel het aantal tekenbeten in alle Nederlandse provincies in 2022 onder het gemiddelde van de voorgaande jaren lag, werden de meeste meldingen gedaan in Gelderland (887). Dit was net als in 2021 het geval. Noord-Brabant en Noord-Holland volgden op de tweede en derde plaats met respectievelijk 554 en 490 meldingen.

Opvallend was dat het aantal gemelde tekenbeten in verhouding tot de bevolkingsomvang het hoogst was in Drenthe (75/100.000 inwoners), gevolgd door Gelderland (43/100.000) en Flevoland (42/100.000). Zuid-Holland had het laagste aantal tekenbeten per 100.000 inwoners, namelijk 13.

Onderzoek

Om meer te weten te komen over het aantal tekenbeten, zijn de onderzoekers onlangs gestart met een vaste groep melders. Deze groep geeft wekelijks door hoeveel tekenbeten zij hebben gehad, ook als dat nul is. Hoofdonderzoekers Kees van den Wijngaard (RIVM) en Arnold van Vliet (WUR) zijn echter nog op zoek naar meer deelnemers: “Met deze meldingen kunnen we veel beter bepalen wanneer het aantal tekenbeten stijgt of daalt. Met meer deelnemers kunnen we echt goede uitspraken doen over een toename of afname.”

Naast het onderzoek met de vaste groep melders, melden elk jaar ook duizenden mensen hun tekenbeten op tekenradar.nl. Deze meldingen leveren veel nieuwe inzichten op over teken en het risico op de ziekte van Lyme. In 2022 werden er 33% minder meldingen van tekenbeten gedaan dan het jaar ervoor. Het aantal meldingen wordt onder andere bepaald door het aantal teken en de hoeveelheid tijd die mensen in het groen doorbrengen.

Als u een teek op uw lichaam vindt, controleer dan ook de rest van uw lichaam extra goed, omdat mensen vaak meerdere tekenbeten melden. Verwijder alle teken snel met een tekenverwijderaar, omdat dit de kans op lymeziekte verkleint. Meld de beet wel op tekenradar.nl. Zo draag je bij aan het onderzoek.

Hoe verwijder je een teek?

Kijk de video van het Rode Kruis hieronder.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,899FansLike
2,549VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
4.3 ° C
6 °
2.2 °
71 %
0.5kmh
38 %
di
9 °
wo
9 °
do
9 °
vr
11 °
za
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.