5.5 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomeTuinTipsSeringen snoeien: wanneer, hoe en waarom?

Seringen snoeien: wanneer, hoe en waarom?

De Syringa vulgaris, oftewel de sering, staat bekend om zijn prachtige, zoet geurende bloemen in opstaande pluimen. Om deze bloemen zo uitbundig mogelijk te laten bloeien, is het belangrijk om de sering jaarlijks te snoeien. In dit artikel lees je wanneer je het beste kunt snoeien, hoe je dit moet doen en waarom het zo belangrijk is.

De meeste seringen bloeien van eind mei tot in juni. Als de geurige bloemen zijn uitgebloeid, moet je ze meteen wegsnoeien. Dit voorkomt dat de sering al zijn energie gebruikt om zaden aan te maken en te weinig energie stopt in het maken van nieuwe bloemknoppen. Een jonge sering top je best direct na de bloei, in het late voorjaar. Een oudere sering die niet meer mooi in vorm is, snoei je het best in het vroege voorjaar, tijdens de rustperiode, drastisch terug.

Hoe moet je de sering snoeien?

  1. Jonge sering snoeien: Bij een jonge sering is het vaak voldoende om de uitgebloeide bloemen eind mei-juni meteen weg te knippen tot op het eerste zijtakje. Om de sering in een gezonde vorm en grootte te behouden, top je meteen de extra lange gezonde stelen tot aan de zijvertakkingen. De jonge sering gaat nu nieuwe scheuten aanmaken. Ook wilde scheuten die groeien uit de onderstam snoei je weg, want ze zorgen namelijk voor een afname van de nodige voedingsstoffen.

Let op! Snoei niet in de late zomer of herfst. Je wilt in de zomer namelijk geen nieuwe aangroei wegsnoeien. Als je in de herfst of winter snoeit, kan het zijn dat je sering helemaal geen bloemen produceert. De jaarlijkse snoeibeurt voer je dus best uit in het late voorjaar na de bloei.

  1. Oudere sering snoeien: Net als bij een jonge sering, knip je bij een oude sering de uitgebloeide bloemen meteen weg. Als een oudere sering niet meer mooi in vorm is, kan je het best drastisch terug snoeien. Dat heet een verjongingssnoei en doe je in het vroege voorjaar, tijdens de rustperiode van november tot maart. Dan heeft de sering namelijk kale twijgen en genoeg tijd om te herstellen.

Methode 1: Zaag de oude takken of oude stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af. Na het snoeien gaat je sering weer uitlopen. Voor de bloemen zal je minstens drie jaar moeten wachten.

Methode 2: Wil je dit vermijden? Dan kan je ook gedurende 3-5 jaar een derde van de oudste takken weghalen. Begin in het hart van de struik met snoeien, niet aan de buitenkant.

Seringenboom

Bij de sering op stam, ook wel de seringenboom genoemd, snoei je direct na de bloei. Verwijder ook meteen de dode en lange uitschieters.

Voor Amerikaanse seringen (Ceanothus) geldt dat er verschillende soorten zijn die een andere behandeling nodig hebben. Ceanothus-soorten die in het voorjaar bloeien, kun je direct na de bloei in juni terugsnoeien. Lange takken of scheuten kort je voor een derde in. Ceanothus-soorten die in de late zomer bloeien, snoei je vroeg in het voorjaar (maart) licht terug. Tijdens de rustperiode kun je dode takken of beschadigde delen verwijderen.

Let op! Snoei niet in de late zomer of herfst, omdat de plant dan midden in het groeiseizoen zit en je geen nieuwe aangroei wilt wegsnoeien. De jaarlijkse snoeibeurt van zowel jonge als oudere seringen voer je dus best uit in het late voorjaar na de bloei.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,798FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
5.5 ° C
6.1 °
4.4 °
79 %
0.9kmh
73 %
di
5 °
wo
10 °
do
9 °
vr
7 °
za
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.