13.4 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomeVolendamVan der Valk Hotel Volendam mogelijk tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen

Van der Valk Hotel Volendam mogelijk tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen

Volendam – Het COA en het hotel zijn al enkele maanden in gesprek over de huisvesting van ongeveer 140 vluchtelingen, waarvan 40 alleenstaande jongeren, ook wel bekend als ‘minderjarige alleenreizende vreemdelingen’. Volgens geheime documenten van de gemeente Waterland, die kortgeleden openbaar zijn gemaakt, heeft het COA in februari een brief naar de gemeente gestuurd met het verzoek om medewerking te verlenen aan de opvang van vluchtelingen in het hotel vanaf 10 maart van dit jaar.

Het bleek echter niet haalbaar om de opvanglocatie zo snel te realiseren, dus de streefdatum is nu verschoven naar oktober. Het COA benadrukt in de brief aan de gemeente dat de druk op de opvang van vluchtelingen nog steeds ongekend hoog is en dat het vinden van voldoende opvangcapaciteit nog steeds erg complex is. Het sluiten van tijdelijke opvanglocaties, een soms korte looptijd, een verhoogde instroom en vertraagde uitstroom van bewoners stelt het COA voor grote uitdagingen.

Onder de vluchtelingen bevinden zich ook zeer kwetsbare personen, zoals minderjarige alleenreizende vreemdelingen (AMV’ers) en gezinnen met kinderen. Voor deze doelgroepen is er dringend behoefte aan opvanglocaties, schrijft het COA.

Goedkeuring

Volgens de gemeente Waterland moet er nog wel goedkeuring gegeven worden voor het plan van het COA om het hotel te gebruiken als opvanglocatie, omdat het hotel gebruikt wordt voor een doel waar het niet voor bedoeld is. De gemeente zal echter geen rol spelen in de afspraken tussen het COA en het hotel. Wel zullen er afspraken gemaakt worden over onder meer de informatievoorziening richting inwoners en omwonenden en de vergoeding van kosten, bijvoorbeeld van ambtenaren die hier tijd in steken.

Als de huisvesting van vluchtelingen in reguliere woningen vertraging oploopt, kunnen overheden gebruik maken van de zogenoemde hotel- en accommodatieregeling, kortweg HAR. Daarbij kunnen hotels, maar ook recreatiewoningen op vakantieparken tijdelijk gebruikt worden voor de huisvesting.

In het vakantieresort van Europarcs in Uitdam zijn een jaar geleden vluchtelingen uit Oekraïne gehuisvest en die mogelijkheid houdt de gemeente Waterland ook in de ‘huisvestingskoffer’ voor toekomstige situaties waarbij er dringend behoefte is aan opvanglocaties voor vluchtelingen.

Lees hieronder de (geheime) brieven naar de gemeenteraad.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.4 ° C
15.1 °
11.2 °
67 %
3.1kmh
100 %
wo
13 °
do
16 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.